Ово ће бити јединствени Музеј ћирилице у региону: Почели радови на реконструкцији старе школе поред реке Раче, биће то место на понос читавој Србији (ФОТО)

БАЈИНА БАШТА: Почела је прва фаза реконструкције и промене намене објекта старе школе за потребе Музеја ћирилице у Бајиној Башти. Биће то јединствен објекат у региону чија намена ће бити додатно очување српског националног писма.
м
Фото: РИНА

Изградња Музеја ћирилице је прва фаза у оквиру планираног комплекса Дома ћирилице у Рачи. Визија пројекта је да на основу историје неговања и очувања српског писма у Рачи кроз труд чувених калуђера преписивача, чување Мирослављевног јеванђеља у древном манастиру као и већ предузетих активности у Бајиној Башти на заштити ћирилице овај Дом буде нова културна институција у корист очувања ћирилице и представљања вредности нашег писма али и развоја културе и туризма у овом делу Србије.

- Сви чланови Савета једногласно су подржали ову иницијативу општине Бајина Башта и није случајно што ће Музеј ћирилице бити у близини манастира Рача, а јужно је и манастир Рујан где је штампана прва књига у Србији. То је чаробна нит српске писмености коју уз манастире Рачу и Рујан чине и српско Горажде где је штампана прва књига у Републици Српској и Босни и Херцеговини и још јужније Цетиње где је штампана прва књига у Срба. Почетак радова на Музеју ћирилице јесте и почетак обнове и подсећања на дужину трајања нашег писма и наше државе, рекао је члан Националног савета за културу Жељко Марковић.

У наредном периоду планирано је ангажовање стручњака из националних институција који треба да раде на припреми поставке, а да се по завршетку зграде почне и са унутрашњим опремањем и партерним уређењем изузетно лепог простора поред реке Раче и у непосредној близини истоименог средњовековног манастира за шта такође очекују даљу подршку државе. Планирано је да стална поставка у оквиру музеја буде осмишљена од стране најпризнатијих стручњака из области српског језика, историје, заштите и неговања ћирилице.

Фото: РИНА

- Циљ је да овај простор поред представљања историјата ћирилице и Рачанске књижевне и преписивачке школе буде тако осмишљен да коришћењем савремених метода и дигиталних технологија млађим генерацијама представи потребу сталног коришћења ћирилице и све лепоте и значај нашег писма. Имамо подршку више националних институција везано за осмишљавање и припрему будуће целине Дома ћирилице па се надам да ћемо у догледно време овде имати једно ново културно и туристичко средиште које ће на најбољи начин осликавати изузетно богаство нашег наслеђа и привлачити велики број посетилаца, рекао је за РИНУ Синиша Спасојевић који је вођа Пројектног тима Дома ћирилице.

Радови се суфинасирају из буџета Републике Србије – Министарство културе, кроз програм „Градови у фокусу 2023“ којим је Општини Бајина Башта за пројекат „Дом ћирилице“ опредељено 17 милиона динара. Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић изјавила је да јој је драго да је Министарство културе препознало важност пројекта и навела шта је све урађено у Бајиној Башти на заштити ћирилице и да се нада да се на овом неће стати, а да Општина већ ради на изради пројектне документације за наредне фазе изградње комплекса Дома ћирилице.

- У овој фази ради се комплетна реконструкција зграде некадашње школе у Рачи за потребе будућег Музеја ћирилице. Уз извођење грађевинских радова од подова преко фасаде до замене крова и столарије раде се и хидротехничке инсталације, електроинсталације, грејање и набавља опрема за заштиту од пожара и за дојаву пожара. Радови су почели 15. августа, а рок за завршетак је 13. децембар 2023. године, навела је Ђурићева.

Главни општински урбаниста Милош Јелисавчић навео је да је Општина Бајина Башта у овој години определила средства и ушла у пројектовање израде партерног решења за уређење овог простора као и за израду пројекта ентеријера Музеја. Он је навео да је у току израда и пројектне документације за реконструкцију објекта преко пута школе и да ће он по завршетку реконструкције представљати леп конференцијски и конгресни део са канцеларијама за потребе Музеја ћирилице.

Фото: РИНА

Паралелно се поред замене крова раде и унутрашњи радови, електро инсталације, а по завршетку крова крећемо да радимо фасаду и замену столарије, а упоредо ће се радити и водовод и канализација на објекту – навео је дипломирани грађевински инжењер и шеф градилишта, Дарко Тешић, испред извођача радова, фирме „Хидромакс ББ“ Доо.

Дом ћирилице је круна активности које се спроводе по питању очувања ћирилице у Бајиној Башти, а жеља је и да он буде нови импулс који ће допринети трајном јачању капацитета културе и дугорочном развоју овог краја. Културна понуда Бајине Баште изградњом Дома ћирилице биће заступљена током целе године.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести