Пијано сити претвара Нови Сад у град клавирске музике

“Пијано сити” ће од данас, па до недеље, претворити Нови Сад у град клавирске музике.
PIANO CITY.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Реч је о фестивалу који је у Берлину основао пијаниста и музички визионар Андреас Керн, са идејом да музиком повезује људе у свету.

Након што је инспирисао хиљаде људи у Берлину, Милану, Напуљу, “Пијано сити” се први пут одржава у Новом Саду, у организацији Мистиленда, с циљем да и Нови Сад, као будућа европска престоница културе, постане део расвиране “Пијано сити” мреже и уврсти овај фестивал у туристичку и културну понуду града, по узору на велике европске метрополе.

Једна од основних идеја фестивала је да звучно трансформише урбани простор. То значи да ће концерти бити одржавани у најразличитијим просторима, од улица и тргова, до школа и приватних домова, док програм не подразумева само наступе проверених и искусних музичара, него и почетнике и оне од којих се много очекује.

Фестивал почиње данас у подне, у школи “Милан Петровић”, концертом “Од барока до савремене музике” Лазара Ракића, Милице Кече и Вида Дињашког. У исто време, на Међумесној аутобуској станици почиње низ наступа на којима свирају Лена Лукић, Драгана Малешев, Јелена Минић и Софија Михић (дуо), Душка Белић, Марко Алтман. У 16 сати, у Геронтолошком центру “Нови Сад” на Лиману, биће одржано поетско-музичко поподне Светозара Саше Ковачевића. У Хостелу “Варадин”, у 18 сати, почиње програм “Извуци мене” који води Маша Бабић.

Први дан фестивала “Пијано сити” у Новом Саду биће окончан програмом у Синагоги. У 20 сати на реду је програм “Три клавира - дванаест руку” Јулије Бал, Јелене Бајић, Слободанке Стевић, Јоване Радовановић, Дуње Црњански, Александра Глигића, Александре Шунтић и Лава Ковача, који изводе композиције Александре Степановић, Јулије Бал, Љубомира Николића и Светозара Нешића, специјално написане за “Пијано сити”. У 21 сат, Александар Јовановић Шљука свира ауторски yез.

Програм се наставља у суботу, концертима од 10 ујутру до 22 сата увече, у Атријуму Музеја Војводине, Дунавском парку и Студију “М”. Ови простори биће место целодневног музичког окупљања и у недељу, уз додатак вечерњих концерата у студију “Фирчи тинк тенк”.

Концерти у фокусу

Организатори фестивала, Мистиленд, као музички најатрактивније издвајају концерте Дарија Канделе (Напуљ), у суботу у 21 сат, у Атријуму Музеја Војводине, као и концерт и мастерклас пијанисткиње Злате Чочиеве (Москва/ Салцбург), у недељу, у Синагоги, у 20 сати. Злата Чочиева ће дан пре концерта, у суботу, у 14 сати, у Дунавском парку одржати и мастерклас.

И. Б.
 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести