Писцу Горану Петровићу награда "Григорије Божовић"

БЕОГРАД: Писцу Горану Петровићу додељена је књижевна награда „Григорије Божовић“ за 2019. годину за „Изабрана дела” у издању Лагуне.
1
Фото: Youtube Printscreen

Жири је радио у саставу Драгиша Бојовић, Андријана Живановић и Милета Аћимовић Ивков (председник жирија), а у образложењу одлуке наводе да се Горан Петровић од објављивања у књижевности до данас потврдио као писац изразитог дара и стваралачког умећа.

“Његове књиге приповедака и романа показале су ретку поетичку доследност и висок артизам, као и особен и препознатљив књижевни свет. У њиховом широком садржинском пољу питања духовности, уметности и књижевности јављају се напоредо са темама захваћеним из историје и свакодневља”, сматра жири.

Како додају, обликоване у широком интонативном распону: од реалистичке објективације до фантастичног представљања, његове приче и романи активирају ванредно језичко обиље.

И то их, уз симболичко-значењску сложеност и дубину, поетску и стилску утанчаност, нарочито издваја и препоручује као “врхунски стваралачки израз промишљања ''рашчовечене повести'' и нашег драматичног доба.”

“Духу прозе Григорија Божовића Петровићево стваралаштво приближава традицијска укорењеност, језичка саображеност, морална осетљивост и нарочито промишљен, креативни и ангажовани однос историје и прице", поручује жири.

Према њиховом мишљењу, загледан у дубину времена, Горан Петровић је у свом ремек-делу, роману ''Опсада цркве Св. Спаса'', српској књижевности подарио стваралачку визију “високих маштенских досега, знатне симболичке и сазнајне основе и велике уметничке снаге и вредности“.

"Колико и вишеслојну причу о националној историји и судбини које се не разрешују ни у савремености него се, ненаметљиво и мудро, уверљиво приводе нашем погледу и разумевању. Због тога му се, као једном од најистакнутијих стваралаца нашег доба, са најбољим разлозима и потпуном увереношћу, опредељује књижевна награда која носи име Григорија Божовића“, закључује жири.

Награда ће Горану Петровићу бити уручена на свечаности у Дому културе ,,Стари Колашин“ у Зубином Потоку 25. јуна у 13 сати.

Горан Петровић је у склопу својих изабраних дела у Лагуни досад објавио четири наслова: романе „Атлас описан небом“, „Опсада цркве Светог Спаса“ и „Ситничарница ''Код срећне руке''“ и избор прича „Унутрашње двориште“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести