Почео четврти Шекспир фестивал

ЧОРТАНОВЦИ: Представом “Перикле” у режији Никите Миливојевића вечерас је у Вили Станковић, у Чортановцима, почео четврти “Шекспир фестивал”.
Perikle.jpg (
Фото: Dnevnik.rs

Фестивал је отворио директор Фестивала у Јорку и члан Европске мреже Шекспир фестивала Филип Пар, који је изразио задовољство што је у Чортановцима, али и рекао да је љубоморан због Виле Станковић, простора у коме свака представа може да изгледа фантастично.

Он је указао на значај Шекспирових дела и на важност “Шекспир фестивала”.

Пар је режирао представу “Хенри V“, коју ће трупа “Парабола” из Лондона извести сутра у Вили Станковић, док дан касније трупа из Хонг Конга гостује са “Макбетом” у режији Танг Шу Винга. 

Оснивач “Шекспир фестивала” у Чортановцима Никита Миливојевић изразио је задовољство што је гледалиште вечерас било пуно.

Шекспир је чаробна реч, магична, универзална реч коју знају и они који не познају позориште. У сваком времену Шекспир проналази свој израз, у његовим делима чујемо оно што припада и нашем времену. Зато не чуди што је Виктор Иго рекао да је Шекспир после Бога највише створио, рекао је Миливојевић Танјугу након отварања.

У пратећем програму 3. и 4. јула у Културном центру Новог Сада биће приказани филмови Акире Куросаве “Крвави престо” (1957), настао по мотивима “Макбета”, и “Ран” (1985) према “Краљу Лиру”.

Миливојевић, управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић и проф. др Живко Поповић говориће пре пројекција филмова о Акири Куросави, који је на западу прозван "”Шекспиром модерног филма”, у чијем стваралаштву је Шекспир имао веома значајно место.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести