Поштанске марке са ликовима глумаца у Атељеу 212

БЕОГРАД: На светски Дан позоришта у Атељеу 212 представљене су поштанске марке са ликовима знаменитих глумаца - Милорада Мандића Манде, Небојше Глоговца, Мире Ступице, Бате Живојиновића, Љубише Самарџића, Слободана Алигрудића, Предрага Лаковића и Соње Савић. 
nebojsa glogovac
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Такође, предстваљена је и марка поводом обележавања 100 година од настанка Удружења драмских уметника.

Овом приликом окупиле су се породице славних уметника, попут Мандине жене Ање Мадић, а само на један дан чак из Париза дошла је унука Мире Ступице са сином. 

Да ода почаст колегама и својој куми Мири Ступици стигла је и Бранка Веселиновић. О својим пријатељима са пуно сете и пијетета говорили су Аљоша Вучковић, Бранка Петрић, Светлана Бојковић, Горан Јевтић, Милан Цаци Михаиловић, Весна Чипчић, Мирослав Жужић и Милка Фрушић. Они су говорили о животу и раду глумаца, а на крају им и посветили песму и неколико личних сећања.

Горан Јевтић је открио окуљенима да је Милорад Мандић манда одувек желео да буде пилот, али због висине није могао да стане у авион. 

"Био је директор позоришта Бошко Буха и сам је направио и име и презиме и надимак "Манда", што је сада као неки бренд. Започео је реновирање позоришта борећи се за достојанство професије и најмлађе публике. Био је власник несвакидашњег, раскошног, комичарског дара. Истицао је да позориште последња оаза мисли, место да номе се стичу дрогоцена искуства и размењују осећања" казао је Горан Јевтић. 

Глумац Цаци Михаиловић говорио је о Предрагу Пепију Лаковићу и том приликом истакао како је маестрално играо мале људе са маргине, самотњаке, боеме...

"И сам је био боем. Волео је кафану и људе. "Бољи живот" му је донео популарност, али се он није добро с њом сналазио. Зато је и последње дане провео далеко од тога, у скромној кући крај обале Тисе, горак због свега што нам се догађало. На крају су га ти таласи Тисе и пригрлили" казао је Цаци.

О јединствености Соње Савић говорио је Мирослав Жужић.

"Имала је сензибилитет који се лепио за филмску траку. Била је последња генерација глумаца који су живели и умрли за идеале. У Љубљани су је звали икона побуне што се њој допадало, мада се увак називала чланом панк генерације која је говорила шта други мисле, а не смеју да кажу" казао је Жижић. 

Весна Чипчић посветила је "Серенату" Милоша Црњанског "своме Шудри", а Милка Фрушић, другарица Бате Живојиновића подсетила је на његов велики филмски опус, као и огромну популарност у Кини због улоге у "Валтеру".

Бранка Петрић говорећи је о својој пријатељици Мири Ступици упоредила ју је са енергијом која преплављује, 

Светлана Бојковић је казала да су емоције биле покретач и снага Небојше Глоговца.

"Њима је пунио душу себи и другима. Волео ј еглуму јер тако могао да боље разуме друге људе и проживи нешто из њиховог живота. Био је посвећеник, отворен, неоптерећен славом. Био је Хамлет, старији од њега. Ако сте га гледали како глуми, сигурно га нећете заборавити" рекла је Бојковић. 

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести