Преминуо Дејвид Боуви

ЛОНДОН: Славни британски рок музичар и глумац Дејвид Боуви преминуо је у 69. години, само неколико дана након што је за свој рођендан објавио нови албум, пише Тајмс.

Боувијев менаџер Бил Зајсблет потврдио је за Тајмс да је Боуви преминуо јуче, након осамнаестомесечне борбе са раком.Боуви је током своје каријере константно експериментисао и изненађивао публику иновацијама.

Током успона седамдесетих година његов рад се кретао од "цосмик" фолка ("Space Oddity") и "глам" рока ("Ziggy Stardust") до соула ("Young Americans") и експеримената са електронском музиком и сарадње са енглеским музичарем Брајаном Еноом ("Heroes").

Његов успех је достигао нови врхунац са албумом "Let"s Dance" 1983. када се Боуви појавио и на насловној страни магазина "Time".Рођен као Дејвид Џоунс, Боувијев први инструмент био је саксофон.

Средином шездесетих почео је да снима фолк и поп музику за различите издавачке куће, променио је име у Дејвид Боуви 1966. (да би избегао да га мешају са Дејвијем Џонсом из "Monkees") и почео је да се бави и позориштем.Године 1969. издао је албум "Space Oddity", а насловна песма била је његов први хит на листи 10 најслушанијих у Великој Британији.

Под утицајем Марка Болана, Боуви је оформио бенд "Hype" са гитаристом Миком Ронсоном и басистом Тонијем Висконтијем.Наставио да ниже успехе седамдесетих година са албумом "Hunky Dory" на коме се нашла нумера "Changes", сингл који је дефинисао предстојећу деценију у каријери славног музичара.

Продуцирао је Лу Ридов револуционарни соло албум "Трансформер", почео је да ради на музичкој адаптацији Орвеловог романа "1984", али није успео да од ауторових наследника добије права на то, па је пројекат преименовао у "Diamond Dogs", задржавши неке елементе Орвеловог романа.

Као глумац прву већу улогу остварио је 1976. у филму "Човек који је пао на Земљу" Николаса Роега, а исте године објавио је албум "Station to Station", са хитом "Golden Years".Преселио се у Берлин и почео да ради са Еноом на трилогији ("Low", "Heroes" i "Lodger"), а 1977. појавио се у још једном филму - "Just a Gigolo" уз Марлен Дитрих и Ким Новак.

Након деценије током које је важио за култну фигуру и хит мејкера, Боуви је пажњу најшире публике привукао 1983. са албумом "Let"s Dance" и модерном денс музиком, да би две године касније снимио дует са Миком Џегером - "Dancing in the Street".Током осамдесетих, које су биле нешто лошије за Боувија, оформио је бенд "Tin Machone" и објавио два албума, деведесетих се поново окренуо експериментисању изван мејнстрим музике, објавивши серију албума укључујући "Earthling".Боуви се 1992. појавио у "Twin Peaks - Fire Walk With Me" Дејвида Линча и оженио се  супермоделом Иман.

Године 2002. се поново удружио са Висконтијем око пројекта "Heathen", а његове песме су биле део саунтрека за филм "The Life Aquatic with Steve Zissou" Веса Андерсона (2004).

(Танјуг)

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести