Пучинијева опера “Мадам Батерфлај” вечерас у СНП

Позната опера “Мадам Батерфлај” Ђакома Пучинија биће изведена вечерас у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић.
1
Фото: сајт СНП

Историјски настанак опере типичан је „пучинијевски“, подсећа Катарина Матеовић Тасић, која је режијски обновила ову представу у режији Младена Сабљића.

- Боравећи у Лондону 1900. године, припремајући “Тоску” у Ковент Гардену, Пучини је имао прилику да види безличну драму “Мадам Батерфлај” коју је славни драмски писац Давид Беласко драматизовао према новели Јохана Лутера Лонга. Одушевљен темом, композитор енергично тражи од Беласка дозволу да компонује оперу истоименог назива „Не можете одбити Талијана који моли и грли вас плачним очима“. Уз ове речи, Пучини добија дозволу писца - наводи Катарина Матеовић Тасић.

По њеним речима, Пучини је реално осликавао човека онаквог какав јесте, све животне детаље, начин живота, манире и обичаје у крајње различитим животним условима, (оријентална Турандот, европска Мими, источњачка девојчица Ћо-Ћо-Сан).


За читаоце “Дневника” 14 карата

Читаоцима “Дневника” поклањамо 14 карата за представу “Мадам Батерфлај”. По две карте ће добити читаоци који се данас од 13 часова јаве на телефон Културне рубрике “Дневника” 4806 881. Добитници ће улазнице моћи да подигну на портирници “Дневника”.


- Судбина Мадам Батерфлај није само судбина Јапанке, а у томе је непогрешива Пучинијева намера и уметничка величина. Пучини је остао доследан веризму: занима га само човек, људска бол и патња, животне трагедије накратко прекидане ситним радостима. Тако треба доживети његову Мадам Батерфлај, у дубоком урањању у свакодневна и обична дешавања без великих и херојских гестова - указују у СНП -у. - Пучини је проучавао јапанску музику, обичаје, начин живота далеког Истока, консултујући се с оним уметницима, дипломатама и интелектуалцима којима су европски дом и породична кућа одавно били далеко. Доживљавајући егзотику Јапана на аутентичан начин, потпуно је понирао у, за многе и данас необјашњив, ритуал самоубиства, мистичног момента, који само Јапанци могу да учине свечаним.

У улози Ћо-Ћо-Сан (Мадам Батерфлај) је Данијела Јовановић,  Сузуки је Вишња Попов, а Александар Саша Петровић је Б. Ф. Пинкертон. Верица Пејић је Кејт Пинкертон, Васа Стајкић је Шарплес, а у осталим улогама су Игор Ксионжик, Горан Крнета, Страхиња Ђокић, Бранислав Станков и други. Хором и Оркестром СНП-а диригује Андреа Солинас.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести