"Риголето" отворио први Фестивал опере у Новом Саду

НОВИ САД: Премијером опере "Риголето" у Српском народном позоришту у Новом Саду, вечерас је почео први Фестивал опере, који ће трајати до 21. јуна.
Režijske probe verdijevog „Rigoleta” u Srpskom narodnom pozorištu Foto: promo SNP
Фото: Режијске пробе вердијевог „Риголета” у Српском народном позоришту Фото: промо СНП

Опера за најмлађе и концептуално различите представе обележиће први у историји Фестивал опере у Новом Саду.

Идеја је да овај музички жанр буде промовисан, а оперска публика омасовљена.

Свечано отварајући фестивал, покрајински секретар за културу, информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић рекла је да је ово 

историјски догађај.

"Прва опера у нашем најстаријем националном театру, Српском народном позоришту, изведена је пре 122 године. За те 122 године нисмо смогли снаге да организујемо један овакав фестивал, то смо сада учинили и зато кажем да је вечерашњи догађај историјски", рекла је Милошевић.

Фестивал ће трајати седам дана, до 21. јуна, а публика ће имати прилике да види концептуално различите представе, између осталог и опере за најмлађе. 

"Концерти за најмлађе, чини ми се, да су и најважнији део Фестивала, јер би требало деци приближити и овај музички жанр", каже Милошевић.

Концерти Фестивала биће извођени на неколико локација - Српском народном позоришту, новосадској Синагоги, броду Цепелин и у Католичкој порти.

Вече барокне опере и концерт оперских арија на програму су сутра од 20 сати, у Новосадској синагоги.

У недељу, 16. јуна је Дечији дан, када је на програму опера за децу „Снежана и седам патуљака“, на борду Цепелин, од 16 сати. Такмичење соло певача на програму су у уторак, од 10 сати и у среду, од 11 сати, у Српском народном позоришту.

Гала концерт „Младе наде“ биће одржан 20. јуна, у Католичкој порти, од 20 сати када ће наступити победници такмичења соло певача и Војвођански симфонијски оркестар.

Гала концерт, поводом Светског дана музике, којим ће свечано бити и затворен први Фестивал опере, биће одржан у петак, 21. јуна, у Српском народном позоришту, од 20 сати.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести