Ана Карењина освојила седам фестивалских награда

НОВИ САД: Представа „Ана Карењина“ према чувеном роману Лава Николајевича Толстоја, у режији Дејан Пројковског, Новосадског позоришта / Újvidéki Színház, са седам освојених награда остварила је апсолутну доминацију на јубиларном 70. Фестивалу професионалних позоришта Војводине.
novosadsko pozoriste, ujvideki sinhaz, dnevnik
Фото: Дневник (В. Фифа)

Тако је „Ана Карењина“ проглашена за најбољу представу у целини, освојила је награду за најбољу режију - Дејан Пројковски, док су глумци Тимеа Филеп и Арпад Месарош, тумачи Ане Карењине и Вронског, понели одликовања за најбољу женску и мушку улогу.

Валентин Светозарев лауреат је најграде за сценографију, Марија Папаучевска за костиме, док је специјалну награду за сценски покрет понела Олга Панга.

Нова продукција овог театра је изабрана у селекцију поред још шест представа војвођанских позоришта, а о наградама је одлучивао жири у саставу - редитељка, драмски писац и књижевница Вида Огњеновић, сценограф и костимограф Миодраг Табачки и глумац и професор Предраг Момчиловић.

Равноправна глумачка награда припала је и Марији Меденици, за епизодну улогу госпође Давил у представи „Травничка хроника” Иве Андрића према режији и драматизацији Никите Миливојевића (Српско народно позориште, Нови Сад и НП Сомбор).

Најбоља представа за децу у целини је комад „Позоришту с љубављу”, редитељског тандема Боњо Лунгов и Константин Каракостов (Дечје позориште, Суботица).

За најбољу улогу у представама за децу награђен је Бошко Бошков за ролу кардинала Ришељеа у представи „Три мускетара” по делу Александра Диме, у режији Предрага Штрпца (Дечје позориште, Суботица).

Награда младом глумцу, коју додељује Савез драмских уметника Војводине, додељена је Урошу Младеновићу за улогу у истој представи.

Признање „Тихомир Мачковић” за најбољу креацију лутака припала је аутору Јовану Царану за његов комад „Дивљождер” (Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин, Луткарска сцена на српском).

Награда за најбољу музику припала је Драшку Аџићу за представу „Ујка Вања” као ново редитељско, модерно читање класика Антона Павловича Чехова, у режији Андреја Носова (Народно позориште „Стерија”, Вршац и Хартефакт фонд, Београд).

Ова продукција је добила и специјалну награду за ауторски тим представе, управо за ново читање Чехова.

Специјална награда за заједничку игру ансамбла припала је и представи „Семпер идем” по роману Ђорђа Лебовића, према драматизацији и режији Горчина Стојановића (НП Сомбор).

Редитељ Кокан Младеновић је такође добитник Специјалне награде за концепт представе „Густав је крив за све”, Позоришта „Костолањи Деже” из Суботице, што је освојио и Игор Грекс за сценски покрет у том пројекту.

Жири је доделио Специјалну награду Петру Михајловићу за текст дела „Радничка хроника”, у режији Вељка Мићуновића (НП Суботица) и специјалну награду Игору Грекси за сценски покрет у пројекту „Густав је крив за све”.

Меморијална награда „Ивана Мирков Влачић“ за најбољу ликовну обраду представе додељена је редитељу Љубославу Мајери за његову представу „Господин Мокинпот” Петера Вајса (Народно позориште „Тоша Јовановић”, Зрењанин).

Од комада за децу одиграна је још и позната бајка “Немушти језик” у режији Јована Грујића (НП „Стерија”, Вршац).

Вечерас ће у Зрењанину, на завршној фестивалској вечери, бити додела награда, а представа „Заљубљивање“ Позоришта младих у Новом Саду, као ауторски пројекат редитељке Оливере Ђорђевић, биће одиграна у част награђених.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести