Балет Каирске опере 21. октобра на сцени СНП-а

НОВИ САД: Балет Каирске оперске куће гостоваће у Српском народном позоришту 21. октобра у 19 часова на сцени “Јован Ђорђевић”, и Новосађанима се представити низом нумера из класичног балетског репертоара, као и њиховог традиционалног плеса.
s
Фото: SNP/Promo

На овогодишњем 64. Београдском сајму књига Египат је почасни гост и тим поводом је и организовано ово гостовање њиховог балетског ансамбла. Улаз је слободан, али је потребно обезбедити улазнице, које се преузимају на билетарници СНП-а.

Програм ове балетске вечери подељен је у два чина. У првом чину биће изведени: Фараонски плес, сцена из “Клеопатре”, Па де де из “Корсара”, Оријентални плес, Адађо из “Грка Зорбе” и из “Дон Кихота”. На програму другог чина су: Саиди (плес из Горњег Египта), Скандарани (плес из Александрије), Хагала (бедуински плес), Моаша (андалузијски плес), Нубијан (плес из Нубије), и Зар (народна игра ради уклањања злих духова).

Балет Каирске оперске куће је основан 1966, као саставни део Балетског института при Академији уметности. Чланове овог ансамбла су својевремено обучавали совјетски стручњаци. Прва продукција Балета била је “Бахчисарајска чесма”, у режији Леонида Лавровског, некадашњег директора театра Бољшој. Након тога, ансамбл Балета је свом репертоару додао још великих класичних балета, као што су:”Жизела”,”Крцко Орашчић”,”Пакита”,”Лабудово језеро”и “Дон Кихот”, а затим су уследили модерни балети египатских композитора и кореографа, као што су:”Озирис”,”Хасан и Наима”,”Египатска ноћ”и “Нил”.

Од 1973, овај ансамбл је имао велики број гостовања у иностранству: Москва, Лењинград, Бугарска, Југославија, Немачка, Француска, Италија, Сједињене Америчке Државе, Тунис, Кореја и Кина. Редовно гостују у Мексику, Француској, Енглеској, Ирској, Кореји, Аустрији, САД, Кини, Чешкој, Италији, Турској, Либану, Јордану, Канади, Русији и на Маурицијусу.

Балетски ансамбл Каирске опере је постао саставни део Националног културног центра 1991. године. Тадашњи директор центра је био др Абдел Монеим Камел, који је репертоару ансамбла додао своје поставке балета, а представио је и велики број продукција страних кореографа. Током 1998. и 1999, ансамбл је учествовао у продукцији опере “Аида” код пирамида, у режији Абдела Монеим Камела. Ерминиа Гамбарели Камел је постављена за директорку Балетског ансамбла Каирске опере 2004.

Организатор овог гостовања је Српско народно позориште, у сарадњи са Амбасадом Арапске Републике Египат у Београду, уз подршку Покрајинске владе, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, као и Фондације „Нови Сад 2021 - Европска престоница културе“.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести