Бард српског глумишта Војислав Брајовић отворио девети Бе:фемон

Традиционални, девети по реду, регионални Фестивал монодраме у Бечеју – Бе:фемон свечано је отворио бард српског глумишта Војислав Брајовић, са којим је пре тога у градском позоришту Бечеј уприличен разговор.
В. Јанков/Војислав Брајовић
Фото: В. Јанков/Војислав Брајовић

После је изведена прва, од укупно шест, такмичарска монодрама „Минхаузен“ са Вилимом Матулом у режији Бориса Ковачевића, а у продукцији „Ексит Театра“ из Загреба.

- Због епидемиолошке ситуације Бе:фемон уместо у октобру одржавамо у децембру. Пријавило се 27 монодрама из Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Хрватске и Србије, а у такмичарски програм нашло се шест представа, које ће оцењивати жири у саставу Душанка Глид Стојановић, Хана Селимовић и Јурај Арас, а и публика ће имати могућност да гласа по завршетку сваке представе- каже директор Градског позоришта Бечеј др Здравко Петровић.

Иако једносатни разговори са уметицима који отварају фестивал нису довољни да приближе богатство њиховог стваралаштва, захваљујући музејском саветнику Позоришног музеја Војводине Зорану Максимовићу, који традиционално са др Здравком Петровићем води предфестивалски скуп, набројане су награде које је Брајовић освајао током шест деценија дуге глумачке каријере, евоцирани су неки детаљи из његове ране младости, каснијег богатог и разноврсног глумачког путешествија на релацији позоришта и филма, као и активности везане за његово актуелно председавање Удружењем драмских уметника.

- Никада се нисам усудио, а нисам имао ни времена, да се опробам у монодрами. Али, зар ово сада, моје обраћање вама, није нека врста монодраме. Иначе, у монодрами храбри глумци преузимају на себе све. Ту је глумац позориште. Он исприча причу, изнесе сву своју емоцију, која садржи односе, ситуације, радње... Међутим, без вас у гледалишту се не може. Интеракција између глумца и публике је највећа приликом извођења монодраме. Желим и њему и вама у гледалишту срећу. Част ми је, истовремено задовољство и привилегија, да, на вашу срећу што га имате, отворим 9. Бефемон - рекао је Брајовић.

Није пропустио ни да прочита и виђење славног шпанског песника, драматурга и позоришног редитеља Федерика Гарсије Лорке из 1935. о позоришту у ком се, између осталог, каже: Позориште је један од најзначајнијих инструмената за духовно уздизање једне земље и барометар који одређује њену величину или клонулост. Народ који не потпомаже своје позориште или је мртав или је на умору.

Бечејски фестивал завршава се у суботу. Јуче су на сцени „Радослав Затан Дорић“ изведене представе, „Кабаре Валеска“ са Ником Иванчићем из Ријеке и ауторска монодрама „Коцкар“ Новосађанина Младена Вуковића. Данас од 16 сати на мађарском језику представиће се Марта Береш с монодрамом „One Girl Show“, а од 21 сат ће новосадски глумац Југослав Крајнов извести „Чај са Кублај - каном“. Завеса ће се спустити сутра увече после представе „Ја, која имам невиније руке“ са Весном Томинац Матачић.     

В. Јанков

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести