Београдско драмско позориште прославило 73. рођендан

БЕОГРАД: Београдско драмско позориште (БДП) свечано је данас обележило 73. рођендан традиционалном доделом годишњих награда.
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

Директор Југ Радивојевић открио је у уводној речи да се планира изградња нове сцене и амфитеатра на отвореном.

"Ова ће година бити обележена изванредним премијерама, копродукцијама и гостовањима, али и пројектовањем и реконструкцијом наше куће. Очекујемо да ће радови почети 2021. године, што подразумева припајање биоскопу ''Авала'' чија је зграда одмах иза нас. Тиме ћемо добити трећу сцену, а уз уређење трга, добићемо наш први амфитеатар на отвореном", казао је Радивојевић.

Признање "Татјана Лукјанова" - главна награда за вишегодишњи допринос БДП-у и позоришном животу Србије, уручена је Јагошу Марковићу, редитељу који је, како је речено, каријеру 1988. године практично почео у овом театру, представом "Чарапа од сто петљи" Александра Поповића.

"За више од 30 година његових шездесетак режија на простору читаве некадашње Југославије, као и у Европи, значајно су утицале на сценски језик, савремен приступ класици, као и експлозиван, експресиван, специфичан глумачки израз", прочитао је саопштење жирија Мики Дамјановић, истакавши да је прошле године Марковићева поставка "Сумрак богова" Ивора Мартинића, по филму Лукина Висконтија, проглашена по оцени критике и стручне јавности за представу која је обележила читаву 2019.

Марковић је примајући награду изразио велико поштовање и част што признање носи име велике глумице каква је била Татјана Лукјанова.

"Татјана је имала стварну поезију која је била уткана у њено биће. Све је било одлепљено од земље, узвишено, такнуто нечим надреалним и ни у једном тренутку није била до краја на земљи. То је велики божји дар и целоживотна посвећеност овом занату који повремено постане уметност као у њеном случају", казао је Марковић.

Истакао је да је Лукјанова постала симбол ове куће, те да је јако важно да БДП чува успомену на њу, јер тако чува и "духовни идентитет без којег немамо ништа."

Награда за најбоља остварења чланова ансамбла и гостујућих уметника и аутора, у представама БДП-а припала је Павлу Пекићу за улогу Фон Ашенбека у поменутој Марковићевој представи, и Патрику Лазићу за режију комада "Фине мртве д(ј)евојке" Мате Матишића.

Глумачком ансамблу представе "Пластелин" (Александар Јовановић, Јана Милосављевић, Маја Ранђић, Александар Вучковић и Љубомир Булајић) у режији Марка Торлаковића припала је Специјална награда за колективну игру у којој су "своје уметничке индивидуе подредили специфичном концепту представе."

Призање за радни допринос "Михајло Фејзуловски" за уложен труд и остварене резултате у раду, "који су допринели несметаном функционисању у свакодневним пословима, као и у редовној продукцији", додељено је Бојани Карајовић - помоћнику директора; Драгани Драгићевић - пословном секретару; Илији Козјаку и Небојши Крогу - мајсторима светла.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести