"Библија" и Царство небеско" Јернеја Лоренција на 51. Битефу

БЕОГРАД : Најновија остварења једног од најистакнутијих редитеља из региона, Јернеја Лоренција, биће изведена у оквиру главног програма 51.Битеф фестивала, који ће бити одржан од 22. до 30. септембра под слоганом "Епиц Трип".
bitef-epic-trip
Фото: Tanjug

"Библија" је прва од две Лоренцијеве представе које ће публика Битефа видети. 

По речима уметничког директора Битефа Ивана Меденице, представа је, парадоксално, уједно и минималистичка и монументална. 

Минималистичка је зато што, осим столица на којима глумци седе док чекају своју сцену, у представи нема сценографије, али нема ни сценских ефеката ни динамичног мизансцена. 

"Библија" пре наликује презентацији радионице за глумце. 

Монументална је зашто што се иза врло малог простора за игру открива бескрај празне позорнице, а превасходно зато што сјајна глумачка игра, у комбинацији говора и физичке радње, оставља утисак снаге и грандиозности. 

Публика ће ову представу имати прилике да погледа 25. септембра у Југословенском драмском позоришту. 

Представа радног наслова "Царство небеско", као фестивалска продукција, биће премијерно изведена 26. септембра, са репризом 27. септембра. Комад који је настао у копродукцији Народног позоришта у Београду и Битеф театра, за полазиште узима српску епску књижевност средњег века. 

Посебан куриозитет ове представе је то што ће се она изводити у два позоришта: први део ће се играти на сцени ''''Раша Плаовић'''' Народног позоришта, док ће се публика у паузи преселити у Битеф театар, где ће се извести други део представе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести