Брадић: Наша представа спаја Теслу и Нови Сад

НОВИ САД: У сусрет 2022. години када ће Нови Сад постати Европска престоница културе, Српско народно позориште у сарадњи са Фондацијом "Нови Сад - Европска престоница културе" припрема, у оквиру програма "Дочек", представу "Тесла, изуметник" по роману Владимира Пиштала "Тесла, портрет међу маскама" у режији Небојше Брадића.
NebojsaBradic-BLU01
Фото: Дневник/ Б. Лучић

Део ове представе моћи да виде на мосту "Дуга" Новосађани и посетиоци Новог Сада у новогодишњој ноћи и то симболично у 20.22.

Редитељ каже да Тесла у драми стварност детектује интуицијом, па га због тога именујемо онако како је то својевремено учинио Лаза Костић.

"Сама кованица Тесле изуметник настала је у мајсторској радионици Лазе Костиће. Лаза Костић је на свој начин препознао у Тесли и нешто друго од онога што је проналазач. Видео човека који гледа у будућност, који има визију и који се спушта до средишта тајне, како сам то у драми назвао, да би открио неку визију која ће човечанству служити. Дакле, тај израз који је на свој начин обележио представу је нешто што је мени послужило да обликујемо цео наратив. Тесла прави позориште и зато је Тесла у позоришту" каже Брадић.

Како каже представа је већ уобличена у Српском народном позоришту али ће имати своју предпремијеру испред моста "Дуга" као део једног већег пројекта - Европске престонице културе.

"Она ће на свој начин бити део нечега што зовемо филм догађања које повезује и град и једног знаменитог човека колико и ствараоце. Најважније у том догађају је публика. Она ће се окупити око наше позорнице и ту ће имати прилике да доживи нешто што је Теслина судбина и нека његова визија коју смо ми већ припремили и да са том визијом заједно са својим суграђанима, уметницима, креаторима целог догађаја буде те вечери. То није уобичајен дочек Нове године и у томе је посебна знаменитости саме идеје да се у оквиру Престонице културе отвори један циклус у ком култура није само за привилеговане људе који одлазе у институције, мисли Брадић и наглашава да га радује што ће ова представа бити део једног таквог пројекта.

Према његовим речима Тесла је човек који нас читавог живота инспирише, јер се његова судбина не узима једнократно.

"Различите генерације су стасавале са тим великим наслеђем и свешћу да је Тесла неко ко је са ових простора отишао на једно место где је било могуће да оствари своју велику визију и у том смислу је и био подстицај за многе генерације и креатора и уметника да траже своје путеве. Ако полазите са периферије и долазите у центар треба вам много смелости, инвестиције, храбрости, жртве да бисте успели и чини нам се да се то десило без обзира на страшне жртве које је подносио" каже Брадић.

Лик Тесле игра Марко Марковић који не крије дивљење према овом човеку који из наших крајева отишао у Америку да оствари свој сан.

"Срећан сам што ће се све догађати на мосту. Велики сам поборник мостова. Оних који нас прес свега спајају, али и оних који су нас раздвајали па нас сада поново спајају. Ја мислим да је мост место које и као симбол овог града и као дух овог града који је заслужио да буде престоница културе, представља префикс који сваки човек који се осећа припадником овог поднебља треба да разуме и треба да доживи као део себе" каже Марковић.

Марковић каже да му је само битно да иза бркова Теслиних постоји садржај и нада се да ће ансамбл тог нашег Дон Кихота и горостаса приближити публици.

У представи још играју: Мирослав Фабри, Југослав Крајнов, Тијана Марковић, Вишња Обрадовић, Алиса Лацко, Милан Ковачевић, Сања Крајнов, Александар Гајин, Пеђа Марјановић, Миодраг Петровић, Драган Којић, Григорије Јакишић, Јован Живановић, Ивана Вукчевић, Александра Плескоњић, Стефан Бероња, Катарина Брадоњић и Тијана Милованов.

Сценограф је Миодраг Табачки, костимографкиња Сташа Јамушаков, док је музику за представу компоновала Александра Вребалов.

Драматург на представи је Александар Милосављевић.

Званична премијера заказана је за 22. јануар у Српском народном позоришту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести