Бранка Веселиновић: С чашћу примам награду Мали принц

БЕОГРАД: Награда за животно дело "Мали принц", коју додељује Међународни фестивал позоришта за децу за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, уручена је глумици Бранки Веселиновић 18. септембра у њеном дому, два дана након њеног 101. рођендана.
branka veselinovic
Фото: Tanjug

Поздрављам људе из целог света и врло сам срећна што као некадашња међународна амбасадорка Уницефа добијам ово признање. Многи овако дубоку старост не могу да доживе и једна сам од ретких који у овом добу живота са задовољством, чашћу, поштовањем и узбуђењем примају ову награду. Захваљујући уметничком и хуманитарном раду доживела сам да ми овом доделом честитате 101. рођендан, рекла је Веселиновић том приликом.

Бранка Веселиновић је српска позоришна, филмска и телевизијска глумица.

Најстарија је српска глумица и звезда југословенског филма, са својом 101 годином живота и 81 годином глумачке каријере.
Глумила је у више од 100 представа у позоришту, те више од 50 телевизијских серија и филмова.

Поред Веселиновић, добитник овогодишње награде "Мали принц" је и Ранко Рисојевић, песник, прозаиста, драмски писац, есејиста, историчар математике, преводилац и културни радник, коме ће признање бити уручено на отварању фестивала, 22. септембра, у Дечјем позоришту Суботица.

Такмичарски програм отвориће представа "На вуковом трагу" Позоришта младих Нови Сад, настала по роману "Зов дивљине" Џека Лондона у режији Јакуба Максимова.

Дан касније у такмичарском програму биће изведене три представе: "Вила Хелена и принц Аргyелус" Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске, "Бајка о рибару и рибици" Театра "Петрушка" из Русије, "24 баке" Шијанског уметничког позоришта за децу из Кине.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести