Читав век Бранке Веселиновић! Глумица у ЈДП- у прославила 100. рођендан

БЕОГРАД: Уз пуно љубави и радости својих колега и пријатеља, торту, шампањац, шарене балоне ... глумица Бранка Веселиновић прославила је 100. рођендан у Југословенском драмском позоришту...
branka veselinovic
Фото: Tanjug (Video/snimatelj Vuk Belić)

На почетку ове несвакидашње свечаности слављеница се захвалила судбини што ју је довела у Југословенско драмско позориште. 

Ту сам срела љубав свог живота... Мог Млађу Веселиновића, упознала дивне уметнике и колеге, оставарила своје професионалне амбиције... У том позоришту сам данас дочекала и ваш алпауз и заједно са вама славим 100. рођендан, казала је Бранка Веселиновић. 

Директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Манојловић Вучковић напоменула је да се данас у Југословенском драмском позоришту славио оптимизам, живот, љубав,  јединствена каријеру... Све што је везано за Бранку Веселиновић. 

Бранка је била члан првог ансамбла Југословенског драмског позоришта и данас је ту... Наша драга колегиница је била члан првог ансамбла ЈДП-а. Бранка је играла с највећин и најзначајнијим глумцима Југославије. Дуг је списак награда које је Бранка добила за свој глумачки и хуманитарни рад. Била је амбасадор Уницефа и треба сви да се трудимо да јој узвратимо осмехе, загрљаје, љубав и све оно што Бранка свима нама цео свој живот даје, казала је Манојловић Вучковић. 

Потом је Ирфан Менсур прочитао писмо Војислава Брајовића председника Удружења драмских уметника Србије. 

У писму се између осталог наводи да је диван моменат у којем се прославља 100 година живота једне наше уметничке душе. 
Бранка је сво ботаство и животне сокове унела у театар и тако јачала култ наше уметности. Она је заједно са својим Млађом много дала нашој деци и великим се словима уписала у наше животе. Као глумац сам радостан, а као председник Удружења драмских уметника поносан јер је Бранка вршњак нашег Удрижења. Она је својим животом показала како се брани достојанство и како се од свих зала и мракова брани оптимизам. Сигуран сам да је Бранка најмлађа стогодишњакиња овог света, пише у писму Воје Брајовића које је прочитао Ирфан Менсур. 

Славни редитељ Јагош Марковић истакао је да је 100. рођендан Бранке Веселиновић празник свих нас а не само њене породице. 

Ово је празник живота, глуме, уметности, позоришта и човекољубља...Празник хумоности. Када само помислим колико је Бранка осмеха вратила, колико је деце нахранила, колико дала онима које немају схватам величину Бранкиног живота. На слободне дане Бранка је из кућа својих колега износила оно што им не треба и носила гладнима и жеднима, казао је Марковић. 

Глумица Јелисавета-Сека Саблић, честитала је колегиници 100. рођендан, напомињићи да је имала пуно среће јер живи испуњен живот. 

Њен живот је био посвећен љубави за људе. Пре свега је помагала несрећним и остављеним људима којима смо ми толико потребни. Помагала их је материјално, али и забављала својим глумачким умећем, казала је Сабљић. 

Онда се слављеница дохватила микрофона и у даху поручила 

Бранка још љубави иште живели ви мени и Југословенско драмско позориште, што је изазвало овације окупљених на прослави њеног рођендана. 

Бранка Веселиновић је онда уз подигнуте руке казала да је уз све друго што је постигла у животу успела да буде и ватрогасни официр. 

Била сам југословенски ватрогасац, а сада растем као квасац, казала је Веселиновић и додала да је јако узбуђена јер њене колеге и пријатељи лепо причају о њој. 

Глумац Војин Ћетковић је казао да после низа тужних догађаја у Југословенском драмском позоришту се слави живот. 

Овде смо се окупили да говоримо о љубави и животу, доброти и свим дивним стварима које су красиле живот Бранке Веселиновић, казао је Ћетковић. 

Писмо Раде Ђуричин је потом прочитала глумица Александра Јанковић. 

У писму Ђуричин описује како је Бранка Веселиновић пала током једне представе и када су је износили из позоришта питала је тадашњег управника Бранка Цвејића да ли ће јој допустити, ако не буде могла да хода, да игра монодраму у којој седи. 

Заменица председника Скупштине града Београда Андреа Радуловић присуствовала је данас свечаној прослави 100. рођендана легендарне српске глумице Бранке Веселиновић, која је уприличена у Југословенском драмском позоришту. 

У  име Града Београда, Андреа Радуловић се захвалила Бранки Веселиновић на уметничком доприносу, као и хуманитарном раду тококм своје осам деценија дуге каријере.

Овде смо да прославимо животни век српске глумачке легенде Бранке Веселиновић. Њена љубав према животу и гледање на ствари из једног позитивног угла су довољан разлог за све нас да се потрудимо да уживамо и живимо у сваком тренутку свог живота. Бранка Веселиновић дала је огроман допринос српском глумишту и представља непроцењиво благо града Београда и Србије. Хвала јој на свему, изјавила је Радуловићева.

У име Министарства културе и информисања букет цвећа је слављеници предала Ивана Дедић помоћница министра за креативне индустрије и савремено стваралаштво.

Шарени балони су се затим спустили са плафона ЈДП-а у име ансамбла ЈДП слављеници је предао цвеће његов најлмлађи члан Милан Марић. 

Уследио је коктел с тортом специјално направељном за Бранку Веселиновић. 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести