Обележен Дан Југословенског драмског

БЕОГРАД: Дан Југословенског драмског позоришта и 70 година од прве премијере у том театру обележени су доделом годишњих награда.
jugoslovensko dramsko jdp
Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Значајан јубилеј обележен је примерено околностима проузрокованим прераним одласком првака ЈДП-а Небојше Глоговца, коме је, одлуком Председништва Удружења драмских уметника Србије, постхумно додељена награда „Добричин прстен“ за животно дело. 

Директорка ЈДП-а Тамара Вучковић Манојловић подсетила је да је Југословенско драмско почело са радом 3. априла 1948. године премијерним извођењем представе „Краљ Бетајнове“, према делу Ивана Цанкара, у режији Бојана Ступице и да је већ тада тај театар почео да окупља највеће и назначајније глумце из целе земље, поставивши за свој основ ансамбл и високе уметничке критеријуме.

Од 1954. и гостовања у Паризу, Југословенско драмско наставило је с гостовањима обишавши преко 46 градова у више од 30 земаља, али исто тако угостило је ансамбле многих позоришта из других држава.

Вучковић Манојловић је нагласила да је ЈДП увек одолевао свим кризама, да су представе забрањиване, прекидане, затим га је 1997. задесио пожар.

Захваљујући свима који су градили ову кућу, Југословенско драмско постоји и постојаће као велико позориште, упркос томе што ни дух новог времена ни нови проблеми га нису заобишли и што и даље функционише уз велике напоре, са недовљним бројем људи и изузетно малим бројем глумаца, рекла је Вучковић Манојловић и додала да су понекад принуђени да функционишу по тржишном принципу и да је тада тешко одржати висок квалитет представа.

Директорка ЈДП-а подсетила је да је 2015. затворена сцена „Театар Бојан Ступица“ из безбедносних разлога и она очекује да ће она поново бити отворена 2020. године.

Годишњу награду за режију Југословенско драмско позориште доделило је Јагошу Марковићу за представу „Тако је (ако вам се тако чини)“ Луиђија Пирандела, а Марковић је захвалио свим великим уметницима који су градили то позориште које за њега представља „храм културе и уметности и симбол високог духа српског народа“.

Фото: Tanjug (Filip Krainčanić)

Јелисавети Секи Саблић припала је Годишња награда за улогу госпође Фроле у представи „Тако је (ако вам се тако чини)“, као и награда „Бранка и Млађа Веселиновић“ Фондације ЈДП-а за најбпоље глумачко остварење на сцени тог позоришта у 2017.

Драган Мићановић је награђен за више улога у представи „Ајнштајнови снови“ Алена Лајтмена у режији Слободана Унковског, а Мирјана Карановић за улогу Наталије Петровне у представи „Месец дана на селу“ Тургењева у режији Иве Милошевић.

За улогу Александровича Ракитина у истом комаду Тургењева Годишња награда је уручена Светозару Цветковићу, док је Радован Вујовић примио награду за лепоту говора „Др Бранивој Ђорђевић“ за неколико улога у представи „Ајнштајнови снови“.

Годишње награде за изузетан допринос високим стандардима пословања ЈДП-а добили су правница Драгана Пантелић, инспицијент Раде Стојиљковић, шеф Службе расвете Дејан Драганов и шеф Службе гардеробе Јова Михајловић.

Југословенско драмско позориште доделило је Захвалницу за дуги низ година сарадње „Рајфајзен банци“, као и РТС-у за пола века успешне сарадње.

На крају програма присутне је стиховима поздравила Бранка Веселиновић, која ће у септембру напунити 100 година и у Југословенском драмском позоришту је од његовог оснивања.

Вечерас ће на сцени „Љуба Тадић“ бити премијерно изведен „Краљ Бетајнове“ у режији Милана Нешковића.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести