ДАНАС НА 63. СТЕРИЈИНОМ ПОЗОРЈУ „... и остали” и „Људи од воска”

У такмичарској селекцији 63. Стеријиног позорја, вечерас у 19 часова на сцени “Пера Добриновић” Српског народног позоришта биће изведена представа београдске Установе културе “Вук Стефановић Караџић”, под називом “...и остали”, у режији Стевана Бодроже.
д
Фото: Промо

Ауторке текста су Маша Радић, Мина Ћирић, Неда Гојковић и Галина Максимовић.

Главна теза ове представе, по речима редитеља Бодроже, јесте да је сваки појединац мањина, бар у неком тренутку или периоду свог живота. Однос према мањинском, слабом, посебном и другачијем, јесте фундамент човечности, а толеранција према мањинама је начин живота и кроз њу сваки појединац има шансу да прихвати, пре свега, самога себе. О томе су у овој представи аутори желели да говоре, кроз четири приче из пера младих списатељица.

Улоге тимаче Анђела Јовановић, Бојана Зечевић, Жељко Максимовић и Никола Шурбановић.

Прва од три представе међународне селекције “Кругови” на овогодишњем Позорју је “Људи од воска”, у режији Јануша Кице, коју ће вечерас у 21 час на сцени “Јован Ђорђевић” СНП -а извести Хрватско народно казалиште из Загреба. У представи играју бројни познати глумци овог театра: Горан Гргић, Ана Бегић, Ксенија Маринковић, Иван Јончић, Славко Јурага, Лука Драгић, Синиша Поповић, Бојан Навојец, Иван Гловацки, Милан Плештина, Силвио Вовк, Кристијан Поточки, Ален Шалиновић, Јелена Перчин, Алма Прица, Дамир Марковина, Вања Матујец, Ива Михалић, Катија Зубчић, Барбара Вицковић, Олга Пакаловић, Ивана Бобан и Дора Липов.

Вечерас почиње и програм међународне селекцијеКругови”, који отвара представа загребачког ХНК

Представу чине три једночинке (“Обожаватељица”, “Први муслиман у селу” и “Испод перике”), које вежу главни ликови, писац и његова супруга. Наиме, “Људи од воска” износе приватну причу аутора Мате Матишића о усвојеним ћеркама. Пишући о овој представи, чија премијера је сматрана за позоришни догађај сезоне у Хрватској, Наташа Говедић је приметила да се могло очекивати да ХНК-ова позорница понуди неку врсту исповедног комада или драмске аутобиографије, али то се није догодило. Неухватљивог Матишића није могуће сагледати ни када пише фикцију, ни када пише аутобиографију.

– О чему се код Матишића ради? О томе да је у једном дијелу представе изложио своје усвојене кћери. Над причом о томе како их је усвојио читатељи рубрика “Живот” разгаљивали су се прије годину дана, био је то велик, хуман чин. Испод површне приче о јунаку нашег доба, која је Матишића морала иритирати, пулсира живот као рањено ткиво у које сад представа убада. Смије ли умјетност заћи тако дубоко, то је питање на које се све досад написане полемике о Људима од воска своде. Смије ли се жртвовати своју обитељ на олтару умјетности? - запитала се Маја Хрговић у свом тексту о овој представи у “Новом листу”.

Позорје младих се наставља данас извођењем три представе београдских академија: “Догађа се у Србији сада и увек”, класа Божидара Ђуровића на Факултету савремене уметности; “Жанровизија” класе Оливере Викторовић Ђурашковић на Академији уметности;  и “Јерихонска ружа” класе Љубише Ристића на НОВА академији уметности.

Н. П-ј.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести