Дани Мирослава Чангаловића на јесен у СНП и Гламочу: Мотивација младим певачима

Оперски певач Мирослав Чангаловић (1921-1999) је човек о којем се зна мање него што би требало.
snp 2
Фото: С. Дорошки

Зато Немања Совтић пише монографију, а Нада Савић режира филм, који ће јавности бити промовисани на јесен, током манифестације Дани Мирослава Чангаловића, саопштено је у Српском народном позоришту.

Будући да је Чангаловић родом из Гламоча, не чуди да је идеја о овој манифестацији потекла из Завичајног удружења “Гламочко коло” из Новог Сада. Председник овог удружења Перица Милутин на конференцији за новинаре изложио је како је 2019. одржан први програм у Чангаловићеву част, како су добили подршку његове кћерке Мирјане и како су идеју да се програм прошири подржали Српско народно позориште и Матица српска.

Управник Српског народног позоришта Зоран Ђерић предочио је да су прошле године у име планова за даљи развој идеје о Данима Мирослава Чангаловића додељене три почасне награде оперским певачима, а да је и ове године упућен позив. Уручење, промоција монографије и филма, два дана у Српском народном позоришту, један у Гламочу, чиниће окосницу овогодишње манифестације.

Назвавши Мирослава Чангаловића великим именом српске, југословенске и европске културе, задовољство учешћем у организацији манифестације која се делом одржава у Босни и Херцеговини, изразио је и секретар Матице српске Милан Мицић.

Осим мотивације младим певачима да се ангажују, члан Организационог одбора Дана Мирослава Чангаловића Григорије Јакишић навео је да је манифестација посвећена подсећању на све оно што је Чангаловић урадио, а реч је о ретком уметнику који је деловао просветитељски у најтежим временима.

Како Чангаловић није имао лак живот, а успео је да изнедри велика дела и остави трага од Београда, не само до Москве и Париза, него скоро на свим континентима, говорила је редитељка Нада Савић. Филм је замислила као уметнички, са бројном архивском грађом и интервјуима, али и стилизацијом.

Монографију о Чангаловићевом лику, делу и времену, Немања Совтић не пише само тако, у класичном облику. Намера му је да она буде још разгранатији музиколошки приказ, са освртом и на то зашто се о Чангаловићу не зна много више.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести