Данијел Улбрихт, првак Њујоршког балета: Заборавимо на вирус, бар на једно вече

Београдски фестивал игре недавно је организовао онлајн разговор са играчима и директорима трупа из Мајнца, Њујорка и Хаване, а један од саговорника био је и Данијел Улбрихт, првак Њујорк сити балета, чије ће гостовање Новосађани гледати 6. марта на сцени Српског народног позоришта, а потом и Београђани 7. марта.
e
Фото: Youtube Printscreen

Новинарима, који су га слушали у овом онлајн разговору, приређеном у Југословенском драмском позоришту, где би требало да наступи 7. марта, тачно годину дана након планираног, Улбрихт је пренео узбуђење и нестрпљење пред коначни сусрет са публиком, управо код нас.

- Заборавимо на вирус, бар на једно вече! У позоришту уживајмо у игри, уживајмо у инспирацији, уживајмо у лепоти и у музици. Жао нам је што то нисмо успели прошле године, али смо узбуђени због тога што ћемо ове године доћи са феноменалним играчима из Њујорк сити балета и Америчког балетског театра, да прикажемо једну сасвим посебну представу. Припремили смо програм као мени у добром ресторану: има за свакога по нешто. Не воле сви пилетину или месо, па сам хтео да обезбедимо и вегетаријанску и веганску храну, као и нешто за оне који воле пре?ело, а и десерт. Шалу на страну, ради се о великим уметницима, и ово је велики посао. Потребно је окупити те таленте и рећи: “Хајдемо у Србију и потрудимо се да им помогнемо у стварању магије!” Поготово када се ради о једном оваквом фестивалу, ово је велика част за нас – рекао је Данијел Олбрихт, додајући да је најважније да публика ужива у њиховом наступу и да играчи уживају на сцени.

Уз утисак да, колико представљају Њујорк, у уметности, заправо много више представљају Америку, упркос свим тешкоћама које су присутне, Улбрихт је истакао да је импресиониран оним што БФИ ради у Србији. Узимајући у обзир оно што је видео и прочитао о томе, он је оценио да наша земља данас враћа и предводи уметничку игру.

На питање да ли је могуће вежбати данас у Америци, као и да ли увек све на сцени буде онако како играчи желе, Данијел Улбрихт одговара да вежбају тако да све испадне како треба, и желе да буду савршени. Али, оно што одликује професионалца, јесте, по његовим речима, моћ да нешто савршено изведе у условима који нису савршени, и то је искуство.

- Када се навикнете да сваки дан започињете у 10 сати ујутру, у балетској сали, а онда сте одједном код куће и морате да вежбате у дневној соби, то је потпуно другачија ствар. У мојој соби је тепих, а ту су и два пса. Када вежбам, не желим да ударим свог пса током загревања… Београдски фестивал игре нам тренутно улива наду, он је као пулс, а управо тај пулс нам даје довољно живота који чини да људи желе да раде. Мислим да је то веома важно за играче, сада. Многи играчи у Америци су уплашени, желе да буду безбедни, али недостаје им њихов посао. Каријера играча је као сат. Знате да време пролази, а наступа нема. За мене су наступи веома важни, јер сам сада у свом уметничком зениту, и желим да уживам у сваком тренутку. Мислим да је Београдски фестивал игре тренутно ослонац за нас, и за оно чему желимо што пре да се вратимо. Ми Београдском фестивалу игре дугујемо много, захвалан сам вам од срца – изразио је Улбритхт своје уверење и расположење пред долазак код нас.

За представе првака и солиста Њујорк сити балета у Новом Саду и Београду, које су, иначе распродате, публика је чувала своје карте, дуже од годину дана. Иако је, након отказивања њиховог гостовања, како је подсетила директорка БФИ Аја Јунг, свима била понуђена могућност да врате карте и добију новац, велика већина се није одлучила на то, и задржала је карте.          

 Н. П-ј

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести