Девет представа у такмичарском делу Стеријиног позорја

НОВИ САД: Миливоје Млађеновић, селектор 67. Стеријиног позорја, које ће бити одржано од 26. маја до 3. јуна, објавио је које представе ће бити у такмичерском делу и у нетакмичарском међународном делу фестивала под називом „Кругови“.
srpsko narodno pozoriste dnevnik
Фото: Дневник (Б. Лучић)

Млађеновић је уживо видео 51 представу позоришта у Србији и региону и седам представа у форми видео снимка. Од укупног броја премијерно изведених представа 21 је праизведба домаћих драмских дела, међу којима и три ауторска пројекта и четири драматизације прозних дела.

"Има неколико ствари које нам говоре о томе где ми живимо, са чим живимо, са чиме се сукобљавамо. Тескоба је осећање које доминира нашим животима па се то преселило и на позоришну сцену и то можемо схватити и дословно и као термин којим се бави психијатрија. Ништа то није случајно, то је тај наш уски живот, уска паланка и чаршија у којој живимо, која се на нас обрушава и која нам не да да дишемо пуним плућима. То је основно осећање које се са позорнице преноси на публуку, са публике на свет у коме живимо. При том најмање мислим на политику, већ на њене последице", казао је Млађеновић за Танјуг.

Следећа карактеристика је, каже, да се наша позоришта доминантно баве новим драмским делима и то често приступају делима драмских писаца, имају поверења у младе редитеље и сараднике што нас радује.

"Не радује нас то што наших великих драмских писаца, живих и здравих, нема или бар не у очекиваном броју. Добро је да се враћамо и заборављеним вредностима неких драмских дела као што је Настасијевић, наш савременик Велимир Лукић. То су све неке добре тековине нашег позоришног живота", рекао је Млађеновић.

У такмичарској селекцији 67. Стеријиног позорја наћи ће се представе „Избирачица“ Косте Трифковића у режији Иве Милошевић Народног позоришта из Суботице, „Протекција“ Бранислава Нушића у режији Кокана Младеновића Народног позоришта из Сарајева, „Код вечите славине“ Момчила Настасијевића у режији Соње Петровић Српског народног позоришта, „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у режији Јагоша Марковића Југословенског драмског позоришта.

У селекцији су и „Године врана“ Синише Ковачевића Народног позоришта Београд, „Ролеркостер“ Јелене Кајго у режији Милице Краљ Атељеа 212, „Последње девојчице“ Маје Пелевић у режији Кокана Младеновића Позоришта „Деже Костолањи“ из Суботице, „Флеке“ Тијане Грумић у режији Југа Ђорђевића Краљевачког позоришта и „Блудни дани куратог Џонија“ Филипа Грујића у режији Јоване Томић Новосадског позоришта.

У нетакмичарској међународној селекцији „Кругови“ три су представе, две из Загреба и једна из Скопља. Представа у част награђених биће „Хркачи“ чији текст и режију потписује Никола Пејаковић, а изводи ансамбл Народног Позоришта Републике Српске из Бањалуке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести