Дневник на аудицији за мјузикл Село Сакуле, а у Банату

Од “Чамца на Тиси” до “На те мислим” и “ Тамо далеко”, песама Звонка Богдана и неких других познатих староградских мелодија, певали су  на аудицији у Српском народном позоришту кандидати за улоге у мјузиклу засад с насловом „Село Сакуле, а у Банату“, по тексту Зорана Петровића, који ће режирати Владимир Лазић, а музику ће компоновати Габор Ленђел.
audicija, Dnevnik/Branko Lučić
Фото: Дневник/Бранко Лучић

Петнаестак момака и девојака, вероватно међу њима неки и без много искуства, али махом глумаца с академском дипломом, које нису стечене само последњих година,  је пре подне показивало своје сценско умеће пред комисијом. У њој су били аутори који ће стварати овај мјузикл, односно редитељ и композитор, као и чланови Управе СНП-а.

Поред певања, од кандидата се на аудицији тражило и да науче, понове одређене кореографске кораке, и заиграју, док певају песму коју су одабрали. Наравно, проверавале су се и њихове глумачке способности. Један од захтева за учешће у овој аудицији је био да кандидати науче и изговоре текст улога Мирка и Косане из овог популарног дела.

- Идеја је пошла од текста “Село Сакуле, а у Банату”. Међутим, то је основа текста, који ће бити обрађен и прерађен, и цео пројекат ће бити под називом “Војвођанска рапсодија”. Тиме ће бити веће и музичке могућности које могу да се обухвате у овом мјузиклу. Чекам текст, али редитељ и ја имамо почетну концепцију, на основу које смо замислили како све треба да изгледа. Желели смо да то буде војвођански мјузикл, и зато смо и расписали аудицију. Тражимо певаче и друга нова лица, који певају и староградске песме, и знају да играју и плешу. На основу одабраних лица и карактера, кренућемо да радимо, и ја да компонујем музику. Премијера ће бити у октобру, надам се да ће тај термин остати, тако да ћу преко лета да пишем музику, оркестрирам и аранжирам - каже за наш лист Габор Ленђел, који најављује да ће се чути и традиционалне, изворне, познате војвођанске мелодије, али и нешто што ће посебно компоновати на основу текста.

Ово је већ друга аудиција у СНП-у у текућој сезони. Прва је одржана пре неколико месеци за мјузикл “Лажа и паралажа” и, упркос великом интересовању и броју кандидата, није баш славно прошла, с обзиром да се од те представе засад одустало. Но, у СНП-у сада планирају овај други мјузикл, који би требало да гледамо тек с јесени, у новој сезони.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести