Две представе и награде за крај Инфанта

Проглашењем победника и извођењем представе у част награђених - презентације радионице “Светлеће тело, светлећи град” Арма театра из Израела, вечерас у 21 час, на летњој сцени Културног центра Новог Сада, биће завршен 44. Интернационални фестивал алтернативног и новог театра Инфант.
Iz predstave „Žene DADE – jedna moguća izložba” Foto: INFANT
Фото: Из представе „Жене ДАДЕ – једна могућа изложба” Фото: ИНФАНТ

Током протеклих шест дана одгледали смо девет представа из Канаде, Америке, Енглеске, Индије, Румуније и наше земље, а вечерас је на реду и последња представа у конкуренцији.

Након њеног извођења, награде ће саопштити жири у којем су Горан Ибрајтер, Зоран Ђерић и Христо Петрески. Биће додељене награде за најбољу представу у целини, за најоригналније истраживање једног од сегмената позоришног језика, и за изузетну експресивност на граничном подручју између позоришта и осталих уметности.

Последњу представу у конкуренцији овогодишњег Инфанта, “Жене ДАДЕ - једна могућа изложба”, у режији и по концепту Дијане Милошевић, у 18 часова на Камерној сцени СНП-а извешће Дах театар из Београда. Обележавајући сто година дадаизма, уметничког, антиратног и авангардног покрета, уметници су изводили разне врсте перформанса, изложби, едукативних и интерактивних догађаја, али, како творци ове представе сматрају, упадљиво је да су уметнице, чији је значај био велики, и које су одиграле велику улогу у покрету ДАДА, биле недовољно заступљене у поменутим слављењима дадаизма, као и у покрету ДАДА уопште.

„Жене ДАДЕ - једна могућа изложба”, у режији и по концепту Дијане Милошевић, затвара званичну конкуренцију

Дадаизам као уметнички покрет посебно нам се обраћа данас, у политичкој клими, у којој уметници морају да нађу начин да се креативно ангажују да би се супротставили системима насиља, као што су мизогинија, ратови и терор профита. Креатори ове представе додају да је управо одбијање дадаизма да има било какав програм, довело до тога да се овај покрет никада није суочио са питањима као што је патријархат.

“Уметнице дадаизма су стварале заједно са својим колегама и успоставиле су неке уметничке појмове. Неопходно је трагати за другачијим интерпретацијама које ће обезбедити целовитију слику покрета ДАДА и представљати тумачење покрета базирану на релевантнијој историји у којој су уметнице имале једнако важну улогу као и уметници.” 

      Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести