Гонцић предложио Опен Балкан фестивал

БЕОГРАД: Вд. управник Народног позоришта Светислав Буле Гонцић рекао је данас да је предложио одржавање "Опен Балкан фестивала" у који би биле укључене културне институције од највишег значаја у Србији, Северној Македонији и Албанији.
Svetislav Goncić,glumac Foto: Youtube/printscreen
Фото: Светислав Гонцић,глумац Фото: Youtube/printscreen

Гонцић је на конференцији за новинаре у Народном позоришту рекао да је такав предлог на недавном "Отворени Балкан" састанку у Охриду наишао на јако добар одзив у разговору са министрима и директорима националних театара Северне Македоније и Албаније, као и манифестације "Охридско лето".

"Сматрамо да је та иницијатива најбољи начин да се употпуни слика туристичке и културне размене које превазилазе формалне границе. Култура је ного шира", нагласио је Гонцић.

Према његовим речима, партнери из Северне Македоније и Албаније су позвани на консултативни састанак на коме би поставили "основне параметре за одржавање овакве размене, која би претпоставила и такмичарски део, али и размену уметника у области опере, балета и драме", као и покретање конкурса за драмски текст.

Гонцић је рекао да је "иницијатива добро прихваћена" и зато што би се "Опен Балкан фестивал" могао одржавати и у Београду, Скопљу и Тирани, уз гостовање других из региона.

"Када обавимо разговоре до краја обавестићемо вас када би били датуми и начин да се фестивал покрене. сматрам да је то веома значајно и да национална кућа има обавезу да тако нешто спроведе у дело", рекао је Гонцић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести