„Хазарски речник” поново пред публиком

Први Међународни фестивал савременог театра „Три фест” (3Фест), у организацији агенције „Грин Смит“, најављен је од 4. до 6. новембра у Новом Саду, у оквиру које ће бити изведене три представе, из Словеније, Хрватске и Србије, које су режирала позната имена попут Ивице Буљана, Матије Дебељуха и Ливије Пандур.
с
Фото: Аљоша Ребољ

  „Порекло назива фестивала заснива се на троуглу односа, који је поставио Питер Брук, у оквиру једне представе: унутрашњи односи извођача, међусобни односи извођача на сцени и њихов однос са публиком“, наводе организатори, уз напомену да се саме предсатаве баве „истражвањем корена физичког исказивања у било којем празном простору који можемо назвати отвореном позорницом“.

Представа „Слипарија“, рађена према истоименом делу Милана Раковца, у режији Матије Дебељуха, и извођењу Истарског народног казалишта, отвориће 4. новембра на сцени Новосадског позоришта први „3Фест“. Следећег дана, 5. новембра, представу „Турингов строј“ Беноа Солеа, у режији Ивице Буљана, извешће Мини театар из Љубљане, такође на сцени Новосадског позоришта. Фестивал се затвара у недељу, 6. новембра, представом „Хазарски речник – ловци на снове“.

Савремени једночини балет „Хазарски речник - Ловци на снове”, по мотивима романа Милорада Павића, у кореографији Роналда Савковића и режији Ливије Пандур, враћа се пред публику после две године паузе. Овај наслов, урађен у копродукцији Народног позоришта и Мадленијанума, представља омаж чувеном словена-

чком и европском позоришном редитељу Томажу Пандуру (1963-2016) који је драмски комад „Хазарски речник” поставио 2002. године на сцени београдског Центра „Сава”. „Сматрам да је дело Милорада Павића веома репрезентативно, а и познато је широм света. Били смо свесни да га је немогуће претворити у балет. Зато су ловци на снове главни мотив и окосница наше представе. У свом раду, бавили смо се сновима, сликама света и лепотом. Трагали смо за чистом емоцијом. Ово је модерно позориште у правом смислу те речи”, каже Савковић. У представи учествују солисти Балета Народног позоришта у Београду и стална гошћа Соња Вукићевић, наша чувена балерина и кореографкиња. Иначе, ауторску музику, специјално за овај балетски пројекат, компоновао је Мирослав Бако, сценографију је креирала кућа за дизајн и концептуалну уметност Нумен, а костимографкиња је Ангелина Атлагић. Ово балетско остварење биће изведено на сцени „Јован Ђорђевић“ Српског наро-

дног позоришта.

У оквиру пратећег фестивалског програма, биће изведене студентске представе „Кући“ Академије уметности из Новог Сада, и „Лола Монтез“ Академије уметности из Приштине. Такође ће бити одржана и радионица, која ће кроз примену система вежби Гротовског уводити елементе „хата јоге“, односно вежбе дисања.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести