"Хипноза једне љубави" тријумфовала на "Буциним данима"

АЛЕКСАНДРОВАЦ: Награда "Милан Миња Обрадовић" за најбољу продукцију позоришне представе изведене на четвртом фестивалу "Буцини дани" у Александровцу додељена је Звездара театру за "Хипнозу једне љубави" Душана Ковачевића.
bucini dani
Фото: Буцини дани

"Звездара театар је представом ''Хипноза једне љубави'' промовисао упечатљиву позоришну естетику којом је оправдао вредност награде за позоришну продукцију у условима који нису плодно тле за стварање продукционо значајних позоришних представа", наведено је у образложењу жирија.

Награда за најбоље глумачко остварење фестивала “Буцини дани” додељена је Драгану Петровићу Пелету за улогу доктора Васе у истој представи.

Петровић је, како је приметио жири, глумац који нас је навикао да својом појавом и својим глумачким решењима скреће пажњу позоришне јавности на своју особеност и препознатљивост.

"Жири није имао дилему да његова бравурозна решења награди и тиме уједно промовише високе стандарде овог фестивала", стоји у образложењу.

"Златно зрно" за најбољу мушку улогу припало је Андреју Шепетковском за улогу Боркана у представи “Моје дете” Београдског драмског позоришта, рађеној по тексту Стојана Срдића и у режији Ане Ђорђевић.

"Шепетковски је за ову улогу користио минимална, рафинирана, али ипак сочна глумачка средства одбранивши идентитет лика из средине којој припада", оценио је жири.

"Златно зрно" за најбољу женску улогу добила је Аница Добра за улогу мајке Соје у представи “Хипноза једне љубави”, жири је констатовао да су "ретке глумице које на тако брилијантан начин пронађу нови и свеж пут у стварању једног аутентичног, карактерног лика уз урођену глумачку духовитост".

Најбољи млади глумац, односно глумица је Јована Гавриловић за улогу Ранке у передстави “Моје дете”, уз оцену жирија да је "даровита и већ потврђена млада глумица у потпуности искористила понуђени простор као доказ свог неоспорног талента".

Радоје Чупић је у представи “Дух који хода” (копродукција Српског народног позоришта и Центра за развој визуелне културе) по тексту Дејана Дуковског, а у режији Александра Поповског играо четири улоге - келнера, Николаја, месара и Вука, а жири се определио да му за сјајну глумачку бравуру у улози Вука додели “Златно зрно”.

У тој улози жири је препознао могућности широког, већ потврђеног глумачког формата са одабраним глумачким средствима.

Све одлуке једногласно су донели Мира Бањац (председница жирија), Љиљана Стјепановић и Ирфан Менсур, који је од 13. јуна погледао пет представа у такмичарском програму фестивала "Буцини дани".

Жири је, како је наведено у саопштењу, одлучио да "у условима небриге за културу ипак прослави креативност и достигнуте домете позоришне уметности са надом да ће награде које су додељене подстаћи одговорне да усмере више пажње култури у својим срединама".

"Брига о култури се не може заснивати само на ентузијазму људи који желе да у својим срединама оплемене публику и подигну ниво значаја културних догађаја", сматрају чланови жирија.

Очигледна децентрализација културе, како су приметили, убире своје плодове тако да смо сведоци да из средина ван великих центара долазе све боље и боље позоришне представе и све боља глумачка остварења нове генерације школованих глумаца.

"Четврта година овог фестивала је доказ да се уз добру селекцију и осмишљен пратећи програм може достићи релевантан ниво квалитета културног догађаја у средини која успева да ентузијазмом, уз минималну материјалну помоћ ресорног министарства, а уз носећу улогу локалне самоуправе, оствари догађај озбиљног културног домета који је граду неопходан. Доказ за то је публика која у великом броју и са очигледним уживањем прати свој фестивал", нагласили су чланови жирија.

На фестивалу који негује успомену на лик и дело "песника позоришта", писца, есејисту, критичара, једног од највиђенијих Жупљана Милосава Буцу Мирковића, публика је, поред већ поменутих представа, гледала и "Ружа, увела" Позоришта "Бора Станковић" (Врање) и "Врапчић", копродукцију ПУЛС театра (Лазаревац) и Књажевско српског театра (Крагујевац).

Поклон публици било је гостовање Театра на Василевском из Санкт Петерсбурга са Гогољевом “Женидбом”.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести