Игорови дани посвећени Игору Вуку Торбици у Новом Саду и Београду

НОВИ САД: Уметничка ревија “Игорови дани” посвећена прерано преминулом редитељу Игору Вуку Торбици (1987-2020) биће одржана од 24. до 28. јануара у Српском народном позоришту (СНП) у Новом Саду.
igor vuk torbica
Фото: Youtube Printscreen

Дирекција Драме СНП-а организује циклус вансеријских представа овог редитеља, а иницијативи се прикључило и Народно позориште у Београду, тако да ће се представе играти у ова два града.

Тако ће крај јануара у СНП бити посвећен младом редитељу изузетног талента Игору Вуку Торбици, који је трагично изгубио живот 17. јуна 2020. године.

У периоду од 24. до 28. јануара публика у Новом Саду ће имати прилику да погледа „Царство мрака“ према драми Лава Н. Толстоја, Народног позоришта из Београда, „Крваве свадбе“ Ф. Г. Лорке, СНП-а и фестивала Будва Град театар, „Дон Жуан“ по Молијеру Народног позоришта „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, „Бакхе“ Еурипида, Народног театра из Битоља, као и „Тартиф“ од Молијера, НП Сомбор и СНП-а.

Директор Драме СНП Милован Филиповић истакао је да ово није ни фестивал ни меморијал, већ “начин да се одужимо једном ванвременском таленту, који нам је, за кратко време које је провео међу нама, показао пут”.

„То је пут бескомпромисног, високо-естетизованог театра. Игор нам је показао да морамо уложити у младост, веровати јој, истрпети је и неговати даровите и посвећене ствараоце. Сигуран сам да ће време тек показати колико је значајно Игорово стваралаштво, а ово окупљање театара у којима је радио, је само корак у том правцу”, изјавио је глумац и директор Драме СНП-а.

Филиповић сматра да позоришта која и даље на репертоару имају Игорове представе, морају те пројекте да чувају што је дуже могуће, баш због генерација које долазе, да би млади људи који воле театар и желе да у театру стварају, имали бакљу која ће осветлити њихов пут стварања.

“Наша је обавеза да трагамо за талентом попут Игоровог, да помогнемо том таленту да се покаже и докаже, како би добили нове „Тартифе“, „Свадбе“, „Царства“, „Бакхе“, „Хинкемане“, „Дон Жуане“, нагласио је Филиповић.

Истовремено, београдска публика ће гледати ове представе, и тако ће 26. јануара у Народном позоришту бити изведене „Крваве свадбе“, онда 28. јануара „Бакхе“, док је 29.01. резервисан за „Тартифа“, а 30.01. за „Дон Жуана“.

Игор Вук Торбица био је један од најбољих редитеља млађе генерације, који је оставио дубок траг у већини српских и регионалних позоришта.

Четири његове представе проглашене су за најбоље годишње продукције у три државе, и два пута су изабране за најбоље у читавом региону.

Каријеру је почео са изванредном студентском представом “Покојник” према Браниславу Нушићу, која се неколико сезона играла на сцени “Бојан Ступица” ЈДП-а, где је касније режирао и успешну представу “Разбијени крчаг”.

Тријумф је доживео са разним делима широм бивше Југославије, а посебно се истиче “Хинкеман” Ернеста Толера у Загребачком казалишту младих.

Последњу представу је режирао у Народном позоришту Пирот - драму апсурда “Страх - једна топла људска прича” Франца Ксавера Креца у фебруару 2020.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести