Иванка Лукатели свој легат поклања Удружењу Адлигат

БЕОГРАД: Примабалерина београдског Народног позоришта и Националног Баварског позоришта у Минхену, педагог и кореограф Иванка Лукатели, одлучила је да свој легат поклони Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.
Udruženje Adligat  Foto: Adligat
Фото: Удружење Адлигат  Фото: Адлигат

Лукатели (72) је одлуку о поклону донела на иницијативу суоснивача тог удружења, новинарке Стеванке Чешљаров, саопштили су из Адлигата.

Дому легата, који се, уз Музеј српске књижевности и Музеј књиге и путовања, налази у том Удружењу, Лукатели је већ поклонила своје најзначајније награде, драгоцене албуме са фотографијама.

Уз све поклонила је и слике свог оца, познатог црногорског сликара који се бавио и филмом, фотографијом, сценографијом и журналистиком, Антона Лукатела.

"Када би ме отац упитао шта да ми поклони за рођендан, молила сам га да ме слика. Све те драгоцености, једном ће се наћи у Адлигату и биће доступне хиљадама посетилаца, што ме нарочито радује", казала је примабалерина.

Потписаним уговором удружење се обавезало да се, после њене смрти, стара не само о заоставштини Иванке Лукатели већ и о очувању сећања на њено животно дело.

"Пао ми је велики камен са срца зато што сам нашла људе и институцију којима верујем", изавила је Лукатели.

Тим великим кораком започиње формирање балетског кутка у Удружењу Адлигат, рекла је она уз оцену да је историја балета код нас прилично запостављена.

Као директорка балета Лукатели је радила у СНП и Народном позоришту у Београду. Завршила је Средњу балетску школу "Лујо Давичо", специјализацију на Московској државној балетској школи.

Гостовала је у скоро свим државама света, изузетно је био запажен њен успех на Међународном конкурсу младих балетских уметника у Москви, у финалу такмичења балетских парова у јапану и њен солистички ангажман у минхенској Опери.

Једна је од најнаграђиванијих српских балетских уметника. Између осталог добила је пет позоришних награда за најбоља годишња остварења Народног позоришта, као и награде Љубљанског Бијенала града Минхена, Октобарске награду града Београда, Награде за животно дело Удружења балетских уметника Србије, признање националног уметника Министарства култре.

Подсетила је да се родила у Београду, живела у Москви, у Јапану, играла у Минхенском балету, радила у Истанбулу, Панами, на Сицилији...

"Преко уметности, а уметност игре сви разумеју, мој живот је везан за цео свет", каже баронеса која потиче из знамените италијанске породице чији су чланови, између осталог, и један папа, познати композитор Пиетро Антонио Локатели, и један познати фудбалер.

 

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести