Изложба Доротеје Ловре у галерији Огранка САНУ у Новом Саду

У галерији Огранка САНУ у Новом Саду, у згради Платонеума, Пашићева 6, 24. фебруара у 18 часова отвара се самостална изложба новосадске уметнице млађе генерације Доротеје Ловре.
Промо
Фото: Промо

Изложбу, која се реализује у оквиру циклуса „Млади долазе“, ће отворити Босиљка Зиројевић Лечић, редовни професор на Академији уметности у Новом Саду. Радови из циклуса „Тренуци свакодневнице“, како је и названа ова изложба, односе се на унутрашње просторе дома који представљају полазиште за истраживање и поигравање ликовним елементима, али и наративним вредностима насликаних простора, наводи ауторка. Кроз појединачно представљање соба покушава се дочарати утисак о сличности али и различитости човековог карактера и трага којим оставља белешку о свом постојању.

- Ентеријери представљају породичне портрете особа које живе у њему. Људски лик или фигура се не појављују, али се њихово присуство наглашава низом детаља који испуњавају дом. Кроз свакодневне, затечене ситуације у кући тежи се приказу човекових навика, интересовања и тежњи којима се боји шира слика друштва- каже Доротеја Ловре. - Када је реч о употреби материјала, током мастер студија долази до постепеног преласка са платна на дрво јер оно пружа могућност различитих облика који нису строго вертикални или хоризонтални. Стварање неуобичајених облика радова односи се на потребу за разиграношћу саме форме, али и идеје о приказу човекове индивидуалности и лепоте такве различитости.

Доротеја Ловре (Нови Сад, 1997) је завршила је основне академске студије 2020. године на Академији уметности у Новом Саду, департман ликовних уметности, модул сликарство, у класи професора Горана Деспотовског. На овој академији затим уписује мастер студије сликарства под менторством професорке Босиљке Зиројевић Лечић. Добитница је Доситејеве стипендије за 2019/20.годину. Излагала је на више колективних изложби у оквиру Академије уметности. Изложба ће трајати до 10. марта.      

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести