Изложба  из приватне  збирке Стевана Радишића у Зрењанину

У  галерији МЗ “Вељко  Влаховић” у Зрењанину  у току је изложба из колекције Стевана Радишића под називом „Банатски сликари од 1649 . до 1947”.
Вазнесење
Фото: Вазнесење, 1649. година, темпера на дасци

„Ово је пета приватна колекција слика коју представљам зрењанинској публици с идејом да овим репрезентативним збиркама, културној јавности  града на Бегеју укажем на немерљив значај приватног колекционарства у слагању мозаика српске ликовне уметнисти. Без њих, представа о ликовној уметности у Србији била би окрњена”, појашњава историчарка уметности Јасмина Туторов.

По њеним речима, Стеван Радишић  се определио за Збирку банатских сликара, а његова колекција сведочи о вишевековном континуитету ликовног стваралаштва на банатском тлу. „У Колекцији  Радишића постоје две иконе из XVII века као сведочанство о присуству српске  духовност  у овим крајевима пре Чарнојевићеве сеобе. Обе су сликане у духу традиционалне српско – византијске иконографије, притом наивистичким приступом у коме има чедности и лепоте.  Једна од њих ’Вазнесење’ је и права драгоценост по изузетности, јер је датирана на 1649. годину и потписана: Димитрије, што у то време није уопште био обичај”, наводи Јасмина Туторов.

На изложби су представљене и иконе сликара школованих на Бечкој академији у XIX веку, Арсенија Теодоровића и Николе Алексића, док други део Радишићеве збирке чине радови световног сликарства настали током XIX и прве половине XX века. Засебну, пак, целину у колекцији Стева Радишића чине руски сликари емигранти: између два рата живели су, наиме, и стварали у граду на Бегеју, Александар Иванович  Лажечников и Афанасиј  Иванович Шелоумов а крајем ИИ светског рата долази и Коста Елиот. Поставка се може видети до 15. јуна.

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести