„Јами дистрикт” гостује у Тивту

Представа “Јами дистрикт” Милене Богавац, у режији Кокана Младеновића, гостоваће вечерас и сутра у Тивту, где ће је истоимена трупа извести на сцени Атријум Бућа.
Iz predstave „Jami distrikt”  foto: privatna arhiva
Фото: Из представе „Јами дистрикт” фото: приватна архива

Почетком јула ова представа је учествовала на фестивалу Нови тврђава театар у Чортановцима, и на њему је Кокану Младеновићу припала награда за режију, а глумице Исидора Симијоновић, Нина Нешковић и Јелена Граовац равноправно су поделиле награду за најбоље глумачко осварење.

Ова “документарна позоришна представа о најстаријој нацији на свету”, настала је у копродукцији Центра за културу Тиват, Битеф театра из Београда, Тинк танк студија из Новог Сада и Фестивала Маск Сегедин. Представа се бави појмом нације и питањима националног идентитета у савременом друштву. “У форми лажног документарца, представа се базира на (измишљеном), али могућем догађају: у селу Јамена, на тромеђи Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине, научници су – најсавременијим средствима (која укључују сателитско снимање земљине коре, специјалним камерама са инфра-црвеним и рендгентским зрацима) открили најстарије палеолитско насеље у историји човечанства... Ово револуционарно откриће, од значаја је за читаво човечанство, али се за њега посебно интересују Срби, Хрвати и Бошњаци, будући да се праисторијска Јамена налази на територији све три државе. Будући да свака држава покушава да га присвоји, почиње низ апсурдних теорија, о томе који је народ старији и коме припада древна Јамена...

По својој форми, представа је фрагментарна и постмодерна, а њен важан део чини видео рад, састављен од различитих секвенци које подржавају форму лажног документарца, као и жива изведба оригиналне музике групе “Врум”, коју је компоновао Марко Грбић. Аутори видеа су Бранко Тмушић, Јана Бјелица и Александар Сарапа. Костимограф је Ивана Несторовић. Аутор графичког дизајна је Бранко Тмушић, дизајна звука Дејан Лалић, а светла Борис Буторац.

 Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести