ЈДП: Није тачно да занемарујемо жене

БЕОГРАД: На јучерашњој конференцији за новинаре Народног позоришта поводом премијере представе "Јесте ли за безбедност", коментаришући репертоаре других позоришта, директорка драме националног театра Тања Шљивар изнела је нетачан податак, саопштило је данас Југословенско драмско позориште. 
pozoriste, zavesa, piksa
Фото: pixabay.com

ЈДП оцењује да је "врло необично и сасвим нова појава да једно позориште на конференцији за новинаре, на којој најављује нову представу, коментарише рад, репартоар, а у овом случају чак и избор сарадника других позоришта".

У саопштењу из ЈДП-а одбацује се као нетачна изјава Тање Шљивар у вези с репертоаром и продукцијом представа тог театра да је, како је рекла, "ако погледате репертоар Југословенског драмског позоришта, схватићете да су у овој сезони само мушкарци режирали представе", и њена оцена да је "јако лако занемарити жене и да се то спроводи системски". 

"Да ли због недовољне обавештености или а неком другом намером, директорка Шљивар изнела је нетачне информације. У овој сезони у ЈДП-у режирала је редитељка Јована Томић представу ''Натан Мудри'' и изведена је нова драма Биљане Србљановић ''Врат од стакла''. Да ли има потребе набрајати и друге уметнице, сараднице ЈДП-а, попут костимографкиња, сценографкиња, композиторки, кореографкиња, драматуршкиња", истиче се у саопштењу ЈДП. 

Како се наводи, "ЈДП нема кријтеријуме родне припадности када је реч о одабиру редитеља и других сарадника". 

"Начела којима се водимо искључиво су уметничке природе. Нетачни подаци изнесени на овакав начин могу представљати увреду за будуће ангажовање ауторки и сарадница, јер произлилази да ће њихов ангажман зависити од полне припадности, а не од уметничке вредности", пише у саопштењу ЈДП-а. 

На крају саопштења, из ЈДП изражавају наду "да иза овог обраћања директорке драме Народног позоришта Тање Шљивар стоји неспретност у комуникацији, а не лоша намера која би могла угрозити иначе традиционално добру сарадњу ЈДП-а и Народног позоришта". 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести