Концерт опере СНП-а сутра на сцени „Јован Ђорђевић”

Опера Српског народног позоришта, под слоганом „Приче које покрећу“, у 160. сезони покренула је серију тематских концерата.
1
Фото: Vladimir Veličković

Идеја је потекла из самог ансамбла инспирисана реакцијама публике и потребом за константним усавршавањем, као и жељом да се покаже да и у овим условима, опера као уметност има много прича да исприча на помало другачији начин, чега иначе нема на репертоару. Концерт који ће бити изведен сутра од 19 часова на на сцени “Јован Ђорђевић” СНП носи назив “Приче на задату тему: Мале приче из оркестра”.

На програму су композиције немачког барокног композитора Георга Телемана (1681-1767), најзначајнијег представника епохе класицизма Јозефа Хајдна( 1732-1809) и италијанског композитора Оторина Респиђија (1897-1936) уз солистичке наступе појединих музичара оркестра Опере Српског народног позоришта. Реч је о три изузетно плодна композитора и три сасвим различите музичке епохе кроз које ће публику водити преко 40 музичара оперског оркестра.

У Телемановој Свити за две хорне и гудачки оркестар као солисти ће наступити Милан Роксандић (хорна) и Јелена Скенyић (хорна). У Хајдновој Симфонии кончертанте, за виолину, обоу, виолончело и оркестар представиће се као солисти Бојан Глушица (виолина), Вероника Антуновић Марић (обоа), Немања Михаиловић (фагот) и Кристоф Вилхелм Јан (виолончело). На програму је и Респиђијева Свита број 3 за гудачки оркестар. Диригује маестро Александар Којић.

- Покреће нас жеља за усавршавањем, а програм који планирамо да изведемо није нимало једноставан. Реч је о композицијама на којима се показује сва брилијантност музичких солиста и оркестра - каже директор опере Александар Станков. - Овај оркестар је показао спремност за рад и у ванредним околнистима и жељу за напредовањем и сталним изазовима. Посебност овог концерта тако изазовног репертоара је

у томе што је предлог дошао управо од наших музичара.

По речима Станкова, у питању је један је од најбољих професионалних оркестара у Европи са више од 70 година искуства и исто толико музичара који има изузетно широк репертоар, а наступали су у скоро целом свету и под управом истакнутих диригената. То искуство и умеће сумираће у ових нешто преко сат времена програма, посебно креираног за оперске сладокусце.

-У времену када је потребно да нас је на сцени мање, ми смо се одлучили да урадимо више. И за публику и за нас, музичаре у оркестру Опере. Да понудимо нешто другачији програм и стилски контрастан, тиме веома интересантан за публику, а и да у саставу са више солиста свирамо камерну музику са колегама из оркестра и да тако и сами напредујемо као ансамбл – објашњава фаготиста Немања Михаиловић. - Идеја је била да обухватимо што више група инструмената из оркестра, и тиме концерт учинимо још занимљивијим. Такође, колико сазнајемо, Хајднова Синфониа Цонцертанте биће премијерно новосадско извођење. Значи нам да се ангажујемо више, Опера нам то дозвољава, тиме се још боље упознајемо кроз музику и добро дружимо.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести