Кухестани: У Техерану се игра 85 представа сваке вечери

БЕОГРАД: Од пре неколико година позориште има велики утицај на друштво у Ирану, нарочито у Техерану где се сваке вечери игра 80 или 85 представа, казао је ирански редитељ Амир Реза Кухестани чија је представа „(Са)слушање“ вечерас изведена на сцени Атељеа 212 у оквиру програма Битеф фестивала. 
kuhestani bitef
Фото: Tanjug (video)

Представа „(Са)слушање“ пре две године изведена је премијерно у Техерану, а Београд је један од градова у којој се зауставила на својој европској турнеји.

У сведеној форми дијалога протагонисти представе разговарају па онда бивају и саслушани у односу на последице одлука које су доносили. 

Кухестани је нагласио да је представу поставио као причу о уобичајним дешавањима у животу сваког од нас а онда комад сместио у социјални и политички контекст колико су му то позоришни оквири дозвољавали. 

Када једна од студенткиња почне да испитује гласину да се у спаваоници чуо мушки глас онда настаје заплет у којем покушавам да представим из којих околности су те девојке стигле баш у ту ситуацију, казао је Кухестани. 

Он нам открива да је позориште у Ирану веома живо. 

Од пре неколико година позориште има велики утицај на друштво у Ирану, нарочито у Техерану где се сваке вечери игра 80 или 85 представа. Иран је веома централизована држава у којој се већина културних догађаја одиграва у престоници. Има публике за све те представе и јако сам поносан на то, казао је Кухестани. 

Битеф фестивал за њега представља веома важан позоришни догађај. 

Радим у Немачкој, у позоришту у Фрајбургу. Невероватно је да су моје колеге из позоришта дошле у Београд сојим послом. Интендант је дошао да погледа неку представу, глумац да као протагониста неког комада и ја као редитељ. У одличној смо комуникацији са уметничким директором Иваном Меденицом и веома ми је драго што смо у Београду, казао је Кухестани. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести