ЉУБАВ ЋЕ ОПСТАТИ И ПОБЕДИТИ У СВАКОМ ВРЕМЕНУ! Глумица Анка Гаћеша Костић открива суштину представе „Догодине у исто време”:  „Ово време је брзо, конзумеристичко и окренуто појединцу”

Мелодраматича комедија „Догодине у исто време” Бернарда Слејда, која говори о пролазности и о неухватљивости љубави која никако да се деси тамо где јој је и место, стиже пред Новосађане 4. марта од 20 часова у свечаној сали НИС-а, Народног фронта 12.
1
Фото: Владица Момчиловић

У представи играју глумци Анка Гађеша Костић и Иван Михаиловић, који уједно и режирају овај комад. Представа прати Џорџа и Дорис, који представљају симболику сталне потраге за идеалном другом половином. У најави представе стоји да су, још од Платоновог мита о две стране које се траже док се не нађу и направе целину, људи склони бесконачној потрази за срећом. Оно што ретко ко освести је, кажу, да срећа не може и не сме бити коначни циљ. За њу се морамо борити сваки дан. а ова драма поставља једно од кључних питања - да ли све мора да се претвори у навику.

– Представа „Догодине у исто време” је прича о љубави. Дорис и Џорџ игром случаја постају љубавници упркос браковима које имају. Не желећи да упропасте своје породице, а немогавши да се одупру љубави коју осећају, одлучују да се виђају само једном годишње. Увек на истом месту у исто време. Прича прати њихов однос који се развија и продубљује током више од 20 година. Представа поставља важна питања о љубави, породици, пријатељству, оданости, али и превари. Подстакнути овим питањима, гледаоци ће сами дати своје одговоре преиспитавши шта је истина која је дубоко у њима – прича о овој представи за наш ТВ додатак глумица Анка Гаћеша Костић.

Представа, по речима ваше продуценткиње Невене Вукес, на тренутке доводи гледаоце и до суза. Шта је то што их у самој радњи држи „на ивици” са емоцијама?

– Дорис и Џорџ су обични људи. Живот тече и доноси им разне изазове, препреке, успехе, радости, али и патње. Као и сваком од нас. Зато је веома лако поистоветити се са овим ликовима, препознати се у животним ситуацијама које им се дешавају и доживети цео емотивни ролеркостер кроз који и они пролазе. Да, биће суза, али гарантујемо и много смеха!

Иван Михаиловић и ја смо заједно режирали овај комад. Наше пробе су биле дуге и истраживачке, а како смо дугогодишњи пријатељи са врло сличним уметничким стремљењима и укусом, нисмо имали никаквих недоумица око пута којим смо желели да водимо нашу представу

Према најави представе, љубав и време у том комаду стално се мимоилазе. Опстаје ли љубав у овом данашњем брзом времену?

– Љубав и време у овом комаду су у врло компликованом односу. С једне стране, ова љубав се испољава једном годишње, а са друге стране је предодређена за вечност. Ово време јесте брзо, конзумеристичко, окренуто појединцу, те неминовно све више примећујемо да се отуђујемо једни од других. Љубав је неизостaвна потреба и универзална вредност и зато чврсто верујем да ће у сваком времену опстати и победити.

Фото: Владица Момчиловић

Шта је за вас као редитељку тог позоришног комада био посебан изазов током припреме и колико је било тешко истовремено „савладати” извођачку, али и ауторску улогу у том креативном процесу?

– Иван и ја смо заједно режирали овај комад. Наше пробе су биле дуге и истраживачке, а како смо дугогодишњи пријатељи са врло сличним уметничким стремљењима и укусом, нисмо имали никаквих недоумица око пута којим смо желели да водимо нашу представу.


Скривени драгуљ на којем пуним батерије

Међу колегама сте добили титулу „министарке туризма и доброг расположења”. Која је то дестинација, најближа Београду, на којој црпите добру енергију и пуните батерије за нове изазове?

– Наша дивна земља има много, много места на које побегнем чим имам мало слободног времена. Али са класићима, који су ми доделили ову титулу, традиционално бар једном годишње одлазим на Мокру Гору. Скривени драгуљ - водопад Велики скакавац је место где пуним батерије. Да бисте до њега дошли потребно вам је мало авантуристичког духа, али се труд исплати!


Пре вас, овај комад више од 18 година играли су Лане Гутовић и Нела Михаиловић, да ли је због тога одговорност пред вама и Иваном већа?

– Лане нажалост није више са нама, али предивна Нела Михаиловић се обрадовала што ћемо баш ми радити тај комад! Чини ми се да нас је осећај одговорности гурао да створимо нешто оригинално и помогао да обликујемо наш лични печат. Надамо се дугом и успешном животу представе бар упола као што су њих двоје имали!

Фото: Владица Момчиловић

Недавно сте се појавили у серији „Тома” у улози једне од жена које су обележиле његов живот. Како сте доживели ову причу, која је оставила снажан утисак на гледаоце и шта мислите зашто те биографске приче толико интригирају јавност?

– Биографске приче откривају другу страну живота, невидљиву голим оком. Занимљиво је сазнати какав животни сплет обликује велика дела која остају за значајним личностима као што је Тома. Било ми је задовољство да будем део екипе која је створила толико вољен филм и серију.

Владимир Бијелић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести