Манојловић: Жири одлучивао слободно и без утицаја

БЕОГРАД: Глумац Предраг Мики Манојловић изјавио је да је петочлани жири 62. Стеријиног позорја у Новом Саду којим је председавао одлучивало слободно, искрено и без икаквих утицаја када је решио да ни једну од представа не прогласи најбољом.  
miki manojlovic
Фото: Tanjug (O. Toskić, arhiva)

Дошли смо до закључка да није добро правити компромисе, поделити те и такве награде у тој и таквој селекцији, рекао је Манојловић за данашњу „Политику“. 

Одлучивши да ни једну од девет такмичарских представа не прогласи најбољом, жири је доделио само две награде - Стеријину награду свим учесницима 62. Позорја и специјалну Стеријину награду фестивалској публици.


ПСГ: Недодељивање Стеријине награде урушавање друштва

Покрет слободних грађана (ПСГ) је изразио незадовољство због тога што ове године није додељена „Стеријина награда“.

У саопштењу ПСГ тражи да се престане са именовањем потпуно нестручних људи на озбиљне државне дужости.  
Уколико је 'стручном жирију' Стеријиног позорја био проблем што је Кокан Младеновић, редитељ чија је представа 'На Дрини ћуприја' по гласовима публике проглашена најбољом, оснивач и члан Покрета слободних грађана, онда је то требало и да наведу у образложењу, каже се у саопштењу.

Наводе и да је ово још један у низу потеза којим се урушавају стубови друштва и државе.
 


Закључили смо да је ово наш СОС сигнал, који смо послали додељујући награде свим учесницима у које смо рачунали и селекцију „Кругови“ и све људе около и публици које је то помно пратила. Без жеље да било кога понизимо или унизимо. Мислим да овде није било квалитета да се дође у компромисну ситуацију да се доделе две-три награде, рекао је Манојловић.

Према његовим речима, чланови жирија стоје иза своје одлуке са жељом да отворе питање - зашто нам је позориште такво и зашто је у паду, како би се ти узроци лоцирали и отклоноити.

Нисмо желели да подржимо неговање постојећег стања које из дана у дан даје све тање резултате, рекао је Манојловић.

Публика је на одлуку жирија реаговала звиждуцима, а редитељ Кокан Младеновић је на свом Фејсбук профилу написао да је реч о  бесмисленом терористичком акту против позоришта и оних који га чине.

Његова представа „На Дрини ћуприја“ добила је специјалну награду публике и награду Удружења позоришних критичара... 

Академик Душан Ковачевић, чија је представа „Хипноза једне љубав“ у продукцији Звездара тетра играна на Стеријином позорију, за „Блиц“ је казао да је „чудно како никога од чланова жирија није видео у сали док је представа играна и да је неукусно да оцењују представу коју нису видели“.

У жирију који је одлучивао о наградама на Стеријином позорју, осим Манојловића, били су Исидора Жебељан, Никита Миливојевић, Емина Елор и Александар Поповски.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести