Меденица: У фокусу Битефа расизам, ксенофобија, популизам...

БЕОГРАД: Београдски интернационални театарски фестивал (Битеф) тпод слоганом "Свет без људи" биће одржан од 13. до 22. септембра на неколико позоришних сцена у српској престоници, најављено је данас на конференцији за медије у Скупштини града Београда. 
1
Фото: Tanjug

Иван Меденица уметнички директор Битефа напоменуо је да београдску публику очекујуе веома богат програм фестивала на којем ће бити изведено 10 представа представе из Словеније, Белгије, Србије, Француске , Немачке, Естоније, Израела Швајцарске и Хрватске. 

"Драматургија овогодишње селекције са ових 10 представа може да се дефинише слоганом фестивала "Свет без људи". Тај слоган је и програмско-тематска линија селекције. Неопходно је да Битеф оствари две мисије које има од оснивања. Једна је да препознаје радикално, превратничко, субверзивно у погледу позоришног израза , али све оно што је провокативно у свету у којем живимо", казао је Меденица. 

Он наглашава да је слоган фестивала треба читати заправо као "Свет без правих људи", јер је проблемски фокус овог фестивала о неким феноменима који обележавају савремену Европу и цео свет...

"На предстојећем Битефу главна тема биће заокретање друштва ка десници. Десни популизам, ксенофобија, расизам...биће у фокусу представа фестивала. Већ 13. септембра на програму је представа "Одило.Затамњење.Ораторијум" у режији словеначког авангардног уметника Драгана Живадинова. Представа је настала у копродукцији Словенког младинског гледалишча и Центра за урбану културу кино Шишка. Ова преедстава је у дану пролога фестивала. Дакле биће играна 24 сата пре отварања фестивала. Представа говори о вођи нацистичког покрета у Словенији који је могао Хитлера да окрене телефоном у свако доба" казао је Меденица. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести