Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици од 17. до 22. септембра

СУБОТИЦА: Тридесето издање Међународног фестивала позоришта за децу Суботица, у организацији Отвореног универзитета Суботица, биће одржано од 17. до 22. септембра, саопштили су оз организације фестивала.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Главни такмичарски програм садржи 14 представа за децу из целог света, по избору селектора фестивала, професора др Зорана Ђерића, а програм ће оцењивати трочлани међународни жири и млади жири.

Уз већ традиционалну награду за животно дело "Мали принц", ове године ће први пут бити додељена и новоустановљена награда за изузетан допринос театролошкој мисли "Отон Томанић".

Подсетимо, награду "Мали принц" за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу претходних година добијали су великани домаће културе - Бранка Веселиновић (2019), Миња Субота (2015), Тимоти Џон Бајфорд (2014), Бранко Милићевић Коцкица (2007), Љубивоје Ршумовић (2006), и многи други угледни ствараоци.

Током периода од 18. до 21. септембра ће бити одржан Међународни форум за истраживање позоришне уметности за децу и младе, на тему "Време и одговорност у позоришту за децу и младе".

На овом форуму учествоваће 30 излагача из 16 земаља.

Пратећи програм фестивала ће чинити четири радионице за професионалне позоришне уметнике, родитеље и децу различитог узраста, изложбе и промоције књиге, као и садржај у оквиру селекције "Тргови и улице".

Међународни фестивал позоришта за децу Суботица један је од најзначајнијих фестивала у региону који окупља ствараоце чије је стваралаштво посвећено најмлађима.

Са фокусом на луткарству и за друге уметничке форме, фестивал непрестано доприноси промоцији и развоју позоришта за децу у Србији.

За свој изузетан допринос развоју сценске уметности за децу и културе, Фестивал је 2005. године освојио престижну "Вукову награду", док му је 2009. додељена награда "Про урбе" за значајан допринос развитку и угледу града Суботице подизањем његових материјалних и духовних вредности.

Такође, Фестивал је добитник и специјалне Међународне награде за допринос развоју драмског одгоја „Грозданин кикот“ за 2009. коју додељује Центар за драмски одгој из Мостара (БиХ центар ИДЕА (Међународне асоцијације за драму/позориште и образовање).

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести