„Микве“ у уторак у Новосадском позоришту

На сцени Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаза у уторак у 19 часова биће изведена представа “Микве”, рађена по тексту Хадар Галрон, у режији Катје Пеган, гошће  из Копра.
novosadsko pozoriste
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Представа “Микве” говори о положају удатих жена у јеврејској заједници. Комад  је након тамошње праизведбе, наишао на различите реакције, од одобравања, до негодовања у ортодокснијим круговима. Микве је, иначе, место ритуалног купања/прочишћења, на којем се жене срећу и говоре о својим тајнама…

У представи играју: Силвија Крижан, Емина Елор, Терезиа Фигура, Јудит Ласло, Ливиа Банка, Бланка Диенеш, Габриела Црнковић / алтернација Агота Ференц  и Лена Живанац.  Костимограф је Татјана Радишић, композитор  Мирко Вуксановић а сценограф  Воранц Кумар.

-  То је комад о женама које свој страх држе дубоко сакривен у ћутању, страх који побеђују кроз солидарност и истину, кад проговоре о њему. То је тренутак када се ослобађају и осећаја кривице који их изједа, тренутак којим, уједно, најбоље помажу и својој деци. „Микве“ је представа о женама које воле. Понекад и превише - каже редитељка Катја Пеган.

Редитељка ове представе је директорка Гледалишча  Копер, са којим Новосадско позориште, на различите начине, сарађује већ извесно време, од како је пре неколико година око 150 копарских заљубљеника у позориште у Ујвидеки синхазу гледало “Оперу ултиму”.

- Резултат те сарадње су размене представа: копарски “Алан Форд” и “Челичне магнолије” гостовали су пред препуним гледалиштем Новосадског позоришта а наши „Црни”, „Неопланта” и „Пиаф марш” играни су са успехом у Копру, на њиховом Летњем фестивалу. Наставак сарадње ова два театра био је кроз представу “Лепеза”, рађеној по Карлу Голдонију, у режији Јаке Иванца. Копарска премијера била је на њиховом Летњем фестивалу а новосадска у новембру, као увод у овогодишњи фестивал “Синерџи” - подсећају у Новосадском позоришту.  

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести