Мјузикл о Милеви Ајнштајн 13. и 14. фебруара у СНП-у

НОВИ САД:  Мјузикл “Ја сам Милева Марић Еинстеин” у продукцији Вива Данце Ацадемy из Новог Сада гостоваће 13. и 14. фебруара у Српском народном позоришту на сцени Јован Ђорђевић са три извођења те представе, јавили су организатори.
srpsko narodno pozoriste
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Плесна музичка представа у чак 14 чинова - поглавља, инспирисана је књигом ”The other Einstain" америчке списатељице Марије Бенедикт, чију режију потписују редитељи Владислав Велковски и Иван Вања Алач.

Плесни мјузикл ће бити изведен у следећа три термина: 13. фебруара у 19х, и на Дан заљубљених14. фебруара у 17х и у 19х, а предвиђено трајање спектакла је 50 минута.

Позоришни комад пружа атрактивност у погледу костима и атрактивне кореографије, а на сцени ће бити више од 40 младих плесача студиа Viva Dance Academy, као и њихови специјални гости - плесачи и певачи из Новог Сада.

Између осталих, гости ће бити и дипломирани редитељи Академије уметности у Новом Саду, који су свакодневно припремали глумачке и певачке сцене са младим извођачима, а екипа је захвална професорки Дијани Козарски, некадашњој прима балерини СНП-а.

Такође, екипа представе истиче и дипломирану глумицу Мају Брукнер, познату широј јавности и као афирмисану певачица која три године активно сарађује са компанијом и има веома важну улогу у њиховим мјузиклима - својим раскошним талентом у виду глуме и певања.

Као традиционални гости трупе, у мјузиклу ће се појавити плесни клуб “Поинт” из Новог Сада којег организује балерина Милана Митровић.

За сам крај по плану су гости - пријатељи из удружења “Хор Свети Роман Слаткопојац” из Петроварадина који су своје неоспорне певачке вештине допунили и новим глумачким искуствима, што ову представу чини јединственом.

Премијера мјузикла је одржана пре мање од месец дана, тачније 10. јануара у Новосадском позоришту, и евидентна је улога овог пројекта у популаризацији родне равноправности, али и саме културе живљења кроз призму велике историјске личности као што је била Милева Марић Ајнштајн.

Драматургија и режија поверени су младим редитељима Владиславу Велковском из Пожаревца и Ивану Вањи Алачу из Београда, који су дипломирали на смеру Мултимедијална режија на Академији уметности у Новом Саду, у класи професора Никите Миливојевића.

Велковски је режирао документарни филм "Земља живих", музичко-сценски перформанс "Пловидба" у оквиру пројекта "Уметници сад" фондације 2021. и монодраму "Док бејах мртав" коју и сам изводи.

Иван Вања Алач свежи је добитник награде “Мали Принц” за студента генерације, режирао је више кратких филмова, а његова дипломски представа “Београдска трилогија” Биљане Србљановић још увек чека премијеру у Југословенском Драмском Позоришту, када се смири ситуација са пандемијом.

Кореографију у мјузиклу потписује Гордана Орешчанин, потпредседница светске плесне организације од 2012. године и добитница значајних међународних признања у модерном плесу као спорту и уметности.

Такође у мјузиклу ради и стални члан тима - кореограф Александар Бошков који је припремио плесне чинове са најстаријим плесачима у овој представи, а у екипи је и Сташа Кукић, дипломирана кореографкиња.

Укупно 189 костима само за ову представу направила је некадашња балерина Вива Данце-а, а данашња популарна костимографкиња Наташа Вранешевић.

Текстове песама специјано за овај мјузикл припремиле су Марина Козаченков (“Научник и научница”) и Славица Љјујић (“На прави пут”).

Снимање песама је у рукама Бранислава Банета Томића, док су музичку матрицу свирале Бојана Јовановић и Нина Узелац из бенда “Стринг дуо ЖПУ”.

Viva Dance током 28 година постојања још увек важи за најтрофејнији плесни клуб у држави чији рад је далеко познат и ван граница Србије а често учлествује у многим хуманитарним догађајима.

Представа се игра према свим мерама за сузбијање корона вируса, што подразумева свако друго седиште празно.

Пројекат је реализован уз подршку Града Новог Сада - Европске престонице културе.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести