Молијеров „Грађанин племић” у миксу времена

НОВИ САД: Позориште младих најавило је за 25. април на драмској сцени премијеру представе “Грађанин племић” Жана Батиста Поклена Молијера, у режији Ан Берелович, гошће из Француске, одакле је и други сарадник, композитор Марк-Оливие Дипен.
1
Фото: С. Дорошки

Директор Позоришта младих Михајло Несторовић подсетио је јуче на конференцији за новинаре да се овај комад, који је жанровски опредељен као “балетска комедија”, ретко поставља код нас. Разлог томе је што је врло комплексан и захтеван, и тражи спремне и спретне глумце, који знају и да певају и плешу. Позориште младих то има, и с тим се представља овом премијером, истакао је Несторовић.

Уз сарадњу са страним уметницима, Несторовић је указао и да је у овој представи ангажован тим младих сценографа, студената, што одражава и сарадњу Позоришта младих са образовним институцијама. Чланови сценографског тима су: Романа Бошковић Живановић, Душица Илић, Милена Грошин и Невена Копања.

Костимограф је Милица Грбић Комазец, сценски покрет је поверен Исти Степанов Павловић, а корепетиција др Аготи Виткаи Кучера.

У представи играју: Данило Миловановић (Господин Журден), Марија Радованов (плесач 1, Госпођа Журден), Слободан Нинковић (плесач 2, Дорант), Јелица Глигорин (певач 3, Маркиза Доримена), Иван Ђурић (Слуга 2, лакеј, Клеонтов слуга Ковијел), Неда Даниловић (плесач 3, Николија, Турчин 4), Алекса Илић (плесач 4, Кројач 1, Клеант, Лусилин вереник), Кристина Савков (певач 3, Лусила, Журденова кћи), Пеђа Марјановић (Ученик учитеља музике, певач 1, учитељ филозофије, Турчин 2), Славица Вучетић (Учитељ музике, Кројач 2, Турчин 3), Драган Зорић (слуга 1, лакеј, Кројач, Турчин 4), Марина Цинкоцки (Учитељ играња, Кројач 3, Турчин 5), Дејан Шарковић ( Учитељ борења, Муфти), и Александра Лазин (виолончелисткиња и пијанисткиња).

– Боравила сам већ два пута у Новом Саду, због договора око рада на представи “Грађанин племић”, и упознала најпре младе ауторе с академије уметности у Новом Саду, а затим и претходну управницу Позоришта Младих Емилију Мрдаковић, која ме је и позвала да режирам неки француски комад и одлучили смо се за овај. Желела сам да урадим најбољи могући кастинг и зато сам и долазила у Нови Сад, да упознам глумце. Врло сам срећна што радим с овим ансамблом - напоменула је редитељка Ан Берелович, хвалећи и сценографски тим.

Како је истакла редитељка, у представи је све премештено у шири временски период друге половине 20. века. Због тог временског микса на сцени, ово је, на известан начин, савремена представа, навод Ан Берелович.

За Марк-Оливијеа Дипена компоновање музике за Молијерове комаде није ново искуство. Било му је важно да најпре упозна певаче и увери се у њихове певачке способности.

– Био сам врло импресиониран музичким нивоом целе трупе. Дивно је имати тако добре певаче у позоришту, то није чест случај ни у Француској - рекао је композитор Марк Оливие Дипен.

Насловну улогу игра млади Данило Миловановић, који истиче да се представа изузетно тиче нас и данашњег времена.

– Оно о чему Молијер прича, то су све особине свих нас, у којима свако може да се пронађе. Мислим да нас учи да будемо бољи и да некако сагледамо наше мане с комичне стране, али кад загребете дубље, схватите колико, ако их негујемо, могу да буду опасне и по нас саме, и по друштво - сматра Данило Миловановић, додајући да је његова улога врло захтевна, поготово зато што је писана старијег глумца.

Јелица Глигорин је подсетила да су у овом позоришту пуно имали прилике да певају, играју, сарађују са добрим композиторима, одличним кореографима, и да усавршавају технику гласа са Аготом Виткаи Кучера.

– Молијер је, иначе, написао овај комад као неку врсту балета, и у време када се изводио, то је била малтене балетска представа. Ми се нисмо одрекли тога – објашњава Слободан Нинковић, који је ишао у Париз да упозна редитељку. – Мислим да је квалитет ове представе то што, неоптерећени оним како се игра Молијер, ми играмо нашег Молијера, правимо наше ликове, а опет, негде у духу остајемо блиски Молијеру. Надам се да ће то резултирати добром представом.

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести