На Стеријином позорју почиње и међународни програм „Кругови”

Представом “Густав је крив за све” Кокана Младеновића (Позориште “Деже Костолањи”, Суботица), сутра (понедељак) у 19 сати биће настављен главни програм 65. Стеријиног позорја, на сцени Српског народног позоришта.
sp
Фото: Велија Хасанбеговић

- У намери да предочи - углавном трагикомичну - одговорост “малог човека” за велике социјалне или идеолошке деформације, али и за сопствено поробљавање, Кокан Младеновић је посегао за Густавом, познатим ликом из мађарског цртаног филма осамдесетих година прошлог века - записао је о представи у извештају селектор Светислав Јованов. - Нижући, посредством духовитих асоцијација, ефектног мизансцена, а пре свега помереног “немуштог језика”, архетипске призоре из претпостављеног данашњег густавовог живљења, Младеновић уобличава провокативну, раскошну пародију, у распону од хуморне арлекинијаде до карикатуре и гротеске, у којој се, нажалост или на срећу, са срамотним уживањем препознајемо.

У представи играју Давид Бубош, Борис Кучов, Габор Месарош, Имре Елек Микеш и Криста Сорчик.

На Стеријином позорју сутра почиње и међународни програм “Кругови”, у оквиру којег ће бити изведена представа “Једваносимсобоакаломистобо” Нејре Бабић и Алеша Курта (Сарајевски ратни театар). За ову представу Јованов је записао да повезује горуће питање свих земаља “екс-ју” региона “Због чега млади напуштају своју земљу?” са питањем “Због чега смо уопште (вековима) овде остајали?”. Аутори ове ове на стварним исповстима засноване,а крајње илузионистичке,”сирове”, али метафорички и жанровски префињене представе успевају да истовремено створе утисак апсурдног карнела, али и мелодраме коју не компромитује оптимизам. 

У представи играју Мирела Ламбић, Маја Салкић, Ана Миа Милић, Албан Укај, Сеад Пандур, Јасенко Пашић, Аднан Кресо, Давор Сабо, Саша Крмпотић и Анида Исановић.

На програму Стеријиног позорја сутра су и два репризна извођења представе “Кретање” Димитрија Коканова, у режији Јоване Томић (Битеф театар). Прво у 17 сати, а друго у 22 сата, у Новосадском позоришту/ Ујвидеки синхаз. Сутра се одржавају и два округла стола у 11 и 12 часова посвећени представа “Кретање” Битеф театра и “Ко је убио Џенис Џоплин” Српског народног позоришта.

И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести