Награда "Ружица Сокић" уручена Калини Ковачевић

Годишња награда "Ружица Сокић" за глумачко остварење у сезони 2021/22. уручена је данас Калини Ковачевић на свечаности у Атељеу 212.
4
Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ bg

Примајући награду, Ковачевић је рекла да је за њу ово велики дан и захвалила се, између осталих, Фондацији "Ружица Сокић" што "негује име чувене глумице, чува га од заборава и преноси на млађе генерације љубав коју је пружала на сцени и у животу". 

"Ружицу сам лично познавала и тиме ми је још већа част што сам лауреат. Играла сам с њом на сцени и могла сам доста да научим од ње", истакла је Ковачевић.

Према њеним речима, након што је добила од Сокић (1934-2013) савет да чува дете у себи, код ње се појавила глумачка зрелост коју крунише ова награда, а други савет је био да дели радост са публиком.

"Ова награда се додељује кад те предложе колеге. Нема ништа лепше него кад колеге вредују твој рад, кад те твој еснаф воли", рекла је Ковачевић новинарима.             

Истакавши да није од глумица које припремају улоге ради награда, Ковачевић је додала да им се ипак јако радује, јер "сваки глумац када прође сезона играња и крену награде помисли да би било лепо да их добије".

Награда Фондације "Ружица Сокић" додељује се младим перспективним драмским уметницима за изузетан допринос уметности, позоришту, филму, радију и телевизији, а чине је повеља и новчани износ од 70.000 динара. Ковачевић је добила и "Монину" ташну са урезаним ликом Сокић.

Управница Фондације Весна Милекић је рекла да је Ковачевић добила награду "на основу предлога еминетних познаваоце позоришне уметности".

Према њеним речима, Ковачевић се бројним улогама у београдским позориштима издвојила се као једна од водећих глумица млађе генерације, а можда највећи изазов у каријери су јој биле представе матичног Народног позоришта "Године врана" и "Рат и мир".

Група студената треће године глуме на Факултету савремених уметности у класи Ковачевић извела је кратки перформанс посвећен Сокић инспирисан њеним филмом "Жута".

Глумац Бранислав Томашевић је у свом обраћању истакао да је Ковачевић глумица "изузетног израза, појавност и лепоте, изузетног дара, шарма, харизме, маште и глумачке занесености".

Глумац Александар Срећковић Кубура је додао да је изузетно лако радити са Ковачевић "зато што је спремна за сарадњу, увек има своје мишљење које је спремна да брани".

"Прецизан је глумац у емоцији и радњи и добар партнер, никад те не остави на цедилу на сцени", истакао је Срећковић.

Награда "Ружица Сокић" се додељује на Дан фондације, односно рођендан глумице.

До сада су награду добиле Нада Шаргин 2015. године, Јована Гавриловић 2016.

Милица Гојковић 2018. и Јовани Стојиљковић, 2019, док је Специјално признање добила Јелена Благојевић 2016. године.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести