Награђен Иван Меденица

БЕОГРАД: Теоретичар, позоришни критичар и уметнички директор Битефа Иван Меденица овогодишњи је добитник награде Фондације Тања Петровић за изузетан допринос афирмисању културе и уметности.
medenica, tanjug video
Фото: Иван Меденица, фото: Танјуг (Видео)

У образложењу се наводи да Меденица већ годинама доказује да храброст и спремност на ризик померају уметност, културу и читаво друштво ка савремености и да представља пример да иза интелектуалне независности стоје само велико знање и огроман рад.

Редовни професор историје светског позоришта и драме на Факултету драмских уметности и шеф катедре за теорију и историју, Меденица је и један од европских и светских ауторитета у својој струци, стоји у образложењу.

Од ове године Фондација Тања Петровић додељује и Специјалну плакету за ентузијазам, којом жели да скрене пажњу на младе људе који раде ван великих градских средишта, а први добитник је Омладински клуб Анчики – ОКАн из Лесковца.

Реч је о групи младих лесковачких ентузијаста који су направили “Малу бесплатну библиотеку", са чак 5.000 прикупљених књига. Уз тај несвагидашњи подухват, током пет година постојања организовали су различите трибине, песничке и књижевне вечери, изложбе, као и многе друге садржаје намењене својим суграђанима.

Фондација је основана у знак сећања на прерано преминулу Тању Петровић, која је као новинар, уредник и аутор у редакцијама културе, издавачким кућама и као градски секретар за културу свој професионални живот посветила тој области и њеном медијском промовисању.

Одлуке о овогодишњим лауреатима донео је Управни одбор Фондације у саставу Антонела Риха, Војка Пајкић, Катарина Шпанић Остојић, Оливера Милошевић, Срдан Голубовић и Тамара Пуповац.

То признање биће му уручено 28. фебруара, на свечаности у Југословенској кинотеци. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести