"Најусамљенији кит на свету" премијерно на Камерној сцени СНП-а

Нова драмска представа “Најусамљенији кит на свету” Тијане Грумић, у режији Зијаха  Соколовића, премијерно ће бити изведена у среду у 20.30 часова на Камерној сцени Српског народног позоришта. „Најусамљенији кит на свету“, како помиње ауторка овог комада, већ из наслова себе одређује као драму о једној конкретној теми – о усамљености.
у
Фото: Дневник/ Б. Лучић

- Међутим, за мене овај текст представља колико драму о усамљености и отуђењу, толико и причу о љубави и блискости. У овом тексту желела сам да истражим и то колико наша раздвојеност у простору (који је овде раздељен на космос, Земљу и морске дубине) утиче, односно не утиче на нашу међусобну блискост. Да би могао да заспи – кит мора да има некога поред себе, а да би имао некога поред себе – тај неко мора да чује његов зов. Мислим да смо се сви некада осетили као најусамљенији кит на свету, због тога волим да верујем да је ово прича о свима нама - речи су ауторке Тијане Грумић.

Говорећи о свом новом комаду у интервјуу за наш лист, Тијана Грумић је подсетила да оно што је најчешће окосница њених комада јесте породица и породичне релације, али је то сада ставила у шири контекст, па се радња “Најусамљенијег кита на свету” осим у интимном кругу једне породице, на планети Земљи, одвија и у свемиру, али и на дну мора истовремено.

- Узбудљиво ми је контрастирање једне интимне и наизглед мале приче, са нечим огромним и непознатим, као што су космос и море. Оно чему се надам јесте да ће људи поново наћи нешто у чему ће се препознати - напоменула је Тијана Грумић у интервјуу за наш лист.

Редитељ ове представе је познати глумац Зијах Соколовић, који такође и режира представе, између осталог и монодраму “Медвед” коју је сам изводио, и гостовао са њом и у Новом Саду. Ово је његова прва режија у Српском народном позоришту.  

– Ко је најусамљенији Кит на свету? Плави Кит. Зато што пева своје песме на 52 херца, а нико га не чује. Живи у океанима са хиљаду других китова, плива сам и тражи да га неко чује. Чак не може ни да спава и сања, јер нема никога да буде поред њега. Да ли је сваки човек Плави Кит? Да ли су народи Плави Китови? Да ли је уметник Плави Кит? Да ли су наша деца Плави Китови, а ми их зато не чујемо како певају? – каже, поводом ове представе, њен редитељ и драматург Зијах Соколовић.

Глумачку екипу творе Милан Ковачевић, Миа Симоновић, Григорије Јакишић, Вукашин Ранђеловић, Сања Микитишин и Ервин Хаyимуртезић. Сценограф је Саша Сенковић, костимографкиња је Сенка Раносављевић, а композитори су Ирена Поповић и Никола Драговић. За сценски покрет је задужена Андреја Кулешевић, а сарадник за пантомиму је Игор Грекса. Дизајнер светла је Марко Радановић.

                Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести