Незванично, али готово извесно: Тартиф на Битефу

НОВИ САД: Уметнички директор и селектор Битефа, Иван Меденица, незванично је “потврдио” писање “Политике” да ће представа “Тартиф” Игора Вука Торбице, рађена на основу истоимене Молијерове драме у Народном позоришту Сомбор и Српском народном позоришту, бити на програму овогодишњег, 53. београдског интернационалног театарског фестивала.
tartif
Фото: S. Trifunović

Меденица је на свом Фејсбук профилу написао да ће званични програм бити објављен ускоро, а да незванична вест “Политике” показује да нестрпљење расте и да је одбројавање почело.

До сада се сигурно зна само то да ће на 53. Битефу бити одиграна представа “Римоут Белгрејд” Штефана Кегија (Римини протокол), прошлогодишњег добитника гран-прија “Мира Траиловић”.

“Тартиф” Игора Вука Торбице рађен је као пројекат “Комично у класичном”. На основу познатих мотива из Молијеровог дела, креирано је готово сасвим ново позоришно дело, ванредних квалитета на домаћој позоришној сцени. Отуд не би чудило да је изазвало пажњу селектора фестивала који у поднаслову носи име “Нове позоришне тенденције”, а већ неко време представља и највредније домаће, а не само светске актере. 

И. Б.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести