„Ноћна стража“ и „Тенор на зајам“ победници Дана комедије

ЈАГОДИНА: На 48. Позоришном фестивалу најбољих комедиографских остварења Србије „Дани комедије“ у Јагодини стручни жири је синоћ за најбољу представу прогласио „Ноћну стражу“ Федора Шилија, у режији Бориса Лијешевића и у извођењу Атељеа 212 из Београда.
predstava
Фото: Tanjug (D. Aničić)

Ова представа је отворила фестивал 20. марта, а награда носи име великог глумца Мије Алексића.

По оцени публике, најбоља и најсмешнија представа је „Тенор на зајам“ Кена Лудвига, у режији, преводу и избору музике Оливере Ђорђевић, а у извођењу Народног позоришта из Сомбора.

Ова представа, трећа одиграна на фестивалу, којој је публика дала оцену 4,84, награђена је статутетом „Јованча Мићић“ и наградом „Миодраг Петровић – Чкаља“.

Жири је радио у саставу: редитељ Горан Марковић (председник), деканка Факултета педагошких наука у Јагодини Виолета Јовановић и новинарка културне рубрике „Вечерњих новости“ Вукица Стругар.

Награду „Златни ћуран“ за животно дело добила је ове године позоришна, филмска и телевизијска глумица Љиљана Драгутиновић. 

Награда се састоји од статуете „Златни ћуран“, уникатне повеље и новчаног износа које је обезбедила Комерцијална банка.

Жири је три равноправне награде „Статуету ћуран“ за најбоља глумачка остварења доделио Љубомиру Бандовићу за улогу Илије Чворовића у представи „Балкански шпијун“ Душана Ковачевића у извођењу Народног позоришта из Београда, Нели Михаиловић за улогу Данице Чворовић у представи „Балкански шпијун“ и Милану Васићу за улогу Подкољесина у представи „Женидба“ Народног позоришта Приштина и Српског народног позоришта Нови Сад, и улогу Ахмеда у представи „Љубав у Савамали“ Звездаре театра из Београда.

“Статуету ћуран“ за најбоље редитељско остварење добио је Борис Лијешевић за представу „Ноћна стража“.

Награда за најбољу младу глумицу жири је доделио Даници Грубачки за улогу Меги у представи „Тенор на зајам“, а награду за најбољег младог глумца Александру Ристоском за улогу Макса у представи „Тенор на зајам“.

Награда за епизодну улогу „Никола Милић“ додељена је Милутину Милошевићу за улогу подстанара у представи „Балкански шпијун“.

Награда за костимографију додељена је Драгани Лађевац за представу „Ноћна стража“, за сценографију Дијани Радосављевић Миловић за представу „Тенор на зајам“.

Награда за најбољи савремени домаћи комедиографски текст изведен на фестивалу додељен је Ивану М. Лалићу за представу „Љубав и Савамали“ београдског Звездара театра.

Жири је специјалну награду „за глумачке бравуре ветерана ансамбла“ доделио представи „Шупљи камен“ Установе културе „Вук Стефановић Караџић“ из Београда.

Све награде, изјавио је касно вечерас на конференцији за медије председник жирија Горан Марковић, донесене су једногласно.

Награде ће бити уручне вечерас на Светски дан позоришта, када ће бити прочитана порука Међународног позоришног института коју је ове године написао режисер, драмски писац и позоришни педагог с Кубе Карлос Селдран.

После уручења награда, у част награђених, позориште „Бошко Буха“ из Београда извешће представу Дарија Фоа „Поштени провалник“, у режији Милана Караџића.

Селектор овогодишњих „Дана комедије“ био је редитељ Небојша Брадић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести