Носов: Право је чудо и радост играти представу упркос свему

ДУБРОВНИК: Представа "Интимност" редитеља Андреја Носова и драматуршкиње Биљане Србљановић, у продукцији Фондације "Heartefact", биће премијерно изведена сутра, у склопу 71. Дубровачких летњих игара, а Носов за Танјуг каже да је велика радост што се фестивал одржава упркос свему.
dubrovnik, pixabay
Фото: Pixabay

“Дубровник је врло пажљив у односу на корону и људи се стварно придржавају мера. Град живи, има доста људи и велика је радост јер се Дубровачке Летње игре упркос свему одржавају. За нас је ово као неко чудо што упркос пандемији успевамо да правимо и играмо позориште”, каже редитељ.

Истиче да су за њега улазак у Лазарете где ће бити одиграна премијера, рад, подршка и посвећеност театру као благост, узбуђење на све стране.

“Рад на овој представи обојен је страхом да ће се неко од нас разболети али и уверењем да има шансе да упркос мерама дистанце позориште може да настаје. Огромно је задовољство радити са Јеленом Граовац и Леоном Лучевим, та привилегија да у једном изолованом простору истражујемо, градимо и трагамо за решењима је нешто што целу ствар чини посебном”, каже Носов.

Цитирајући реплику из комада „Видео сам једног младог човека, носи маску. Значи брине за неког. То је лепо”, истиче да је управо она слика представе и да су нежност, брига и могућност да се упркос свему интима очува и сачувају односи и људскост некако најважнији.

Глумици Леон Лучев и Јелена Граовац актери су комада који се бави најактуелном темом данашњице - новим и непознатим вирусом.

Како Носов објашњава, „Интимност“ настаје са идејом да истражи шта се то променило у нашем животу, раду, односу према „другом“ и према себи.

“Лучев и Граовац, кроз мноштво кратких прича о дистанци, дисциплини, приватности и новим односима који се формирају у периодима (само)изолације, својом игром теже да преиспитају да ли је могуће сачувати интимност у доба пандемије”, каже Носов.

Премијера представе се реализује у оквиру европског пројекта „Future Epics“, подржаног од стране Креативне Европе.

Поред Хартефакт фонда који је носилац пројекта „Future Epics“, у њему учествују и Дубровачке љетње игре, организација ТАСКА из Барселоне и плесни центар Витyлике из Шведске.

Партнери на пројекту се на Дубровачким љетњим играма представљају Држићевим комадом „Грижуле“, у режији Саше Божића и Петре Храшћанец, и плесном представом „Загрљај“ кореографкиње Мелеат Фредрикшон у продукцији Вyтлицке.

Након премијере, представе настале у оквиру пројекта треба да буду изведене у Шведској током новембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести