Нушићијада: Општи џумбус од 24. августа у Ивањици

БЕОГРАД: Под слоганом „Општи џумбус“, од 24. до 27. августа у Ивањици биће одржана „Нушићијада“, ивањички празник културе, забаве, хумора и радости, а програм ће бити посвећен обележевању пола века од њеног зачетка.
nusicijada
Фото: Tanjug

Глумац Милан Милосављевић, који ће осми пут бити у улози Бранислава Нушића и на три дана преузети кључеве града, рекао је на конференцији за новинаре да током „Нушићијаде“ сви „дишу истим срцем и душом“, обучени у костиме из Нушићевог доба, и цео град се тада претвара у једну сцену.

Он је подсетио да је „Нушићијада“ покренута 1967. на иницијативу редитељке Соје Јовановић као фестивал филмске комедије, да би је након 38 година паузе 2010. године обновила група младих са жељом да ту манифестацију врате на „старе стазе“.    

Програм ће обухватити позоришне представе, филмове, концерте, перформансе, трибине, садржаје за најмлађе.

Народно позориште из Београда гостоваће са представом „Кир Јања“, а Народно позориште „Стерија“ из Вршца са „Ожалошћеном породицом“.

Јовановић је најавила и Зорана Кесића са редакцијом Њуз.нет и специјалним гостом Драгољубом Дражом Петровићем који ће приредити програм „Виђен си за 24 минута“, затим „Stand Down“ са Небојшом Миловановићем, као и бројне концерте.

Председник жирија конкурса „Нушићијаде“ за најбољу стиричну причу, уредник монографије о пола века „Нушићијаде“ Петар Арбутина истакао је да је та манифестација „једини прави аутентични културни инцидент“ и „једини аутентични градски фестивал“.

Он је додао да, иако му је одувек основна дисциплина била „пливање против струје“, није веровао да „Нушићијада“ може да се „раскрупњује до размера да је немогуће не видети је“.

Кесић се присетио да је у Шотриној серији „Више од игре“ осетио дух господства и хумора који осећа сваке године у Ивањици.

За њега је „Нушићијада“ последња „журка на крају распуста“ након чега почиње нову сезону своје емисије. 

Наш репро материјал је лаж, недоследност, патетика. Ми се бавимо ђубретом и након распуста, када читамо лепу литературу, гледамо филмове, враћамо се праћену вести и ђубрету, а Ивањица, то лепо месташце, ми сваке године улије самопоуздање да се вратим послу, рекао је Кесић.

“Нушићијаду“ је током седам година, од обнављања фестивала, посетило, према речима менаџера Туристичке организације Ивањица Милоја Остојића, 200.000 људи.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести