Нушићијада међу најбољим европским фестивалима

Нушићијада се нашла међу најбољим европским фестивалима, саопштено је данас из ивањичког КУДЕС-а. Програм Европске комисије

“Европа за фестивале, фестивали за Европу” (ЕФФЕ) који је иницирала Европска асоцијација фестивала (ЕФА), а који за циљ има стварање Европске платформе фестивала, уврстио је Нушићијаду у најбоље европске фестивале и доделио јој ЕФФЕ обележје за 2015. и 2016. годину.
 Овим је Нушићијада сврстана у прву генерацију фестивала са овим признањем, заједно са 761 фестивалом из 31 европске земље, међу којима се налази још 21 реномирани фестивал из Србије.

Фестивали којима је ово обележје квалитета додељено одабрани су на конкурсу расписаном 2014. године на који је стигло на стотине пријава, а резултати конкурса објављени су 20. маја 2015. Критеријуми којима се водила међународна комисија састављена од стручњака из ове области обухватили су три групе: посвећеност уметности, укљученост заједнице и међународни и глобални профил.
Захваљујући овој иницијативи, познати светски и мали фестивали који се тек афирмишу добили су прилику да стану раме уз раме, делећи квалитет као заједничку категорију.

"Веома нам је драго што добитници ЕФФЕ обележја, који се издвајају по свом уметничком квалитету, имају утицај на локалном, националном и међународном нивоу и представљају широк спектар жанрова и активности својој публици“, рекао је председник међународне комисије, директор лозанског Види театра и бивши челник Авињонског фестивала, Венсан Бодрлијер.

Фестивали увршстени у групу ЕФФЕ фестивала биће представљени у штампаном и електронском издању Водича кроз фестивале Европе 2015-2016. који ће бити објавјен током лета, док ће званична додела признања бити организована у септембру. На овај начцин, европска фестивалска заједница биће далеко боље повезана како међусобно, тако и са својом публиком.

„Окупљање овакве јединствене заједнице представља прави дар за европску културу и њено богатство које живи управо кроз фестивале“, казао је Дарко Брлек, председник Европске асоцијације фестивала.
Значај оваквог признања за Нушићијаду и Ивањицу је јако велики, а њени организатори су срећни и поносни на своје резултате.

„Након пет година, дошло нам је ово велико међународно признање. За нас је оно потврда правог курса на ком се фестивал налази, његове вредности која превазилази локални и национални ниво, али права награда за велики труд и настојање да наш фестивал одржимо на високом уметничком нивоу, изнесемо на глобални план, али и задржимо у заједници. Желимо и да се захвалимо свима онима који су Нушићијаду учинили овим што она данас јесте“, каже Вера Јовановић, координаторка Нушићијаде.

Нушсићијада је манифестација која се одржавала у Ивањици од 1968. до 1972. године у организацији ивањичког Дома културе. Био је то фестивал филмске комедије, трајао је 6 дана, одржавао се у првој недељи септембра и привлачио културни свет тадашње Југославије. Памти се, како по културним садржајима, тако по доброј атмосфери, кафани и шали, јер је то био"празник хумора и весеља".

Жеља за обновом овог фестивала у Ивањици постоји од кад је он угашен. У циљу покретања Нушићијаде група младих људи је у априлу 2008. покренула петицију и за мање од месец дана скупила 3,797 потписа, што чини више од 10 одсто укупног становништва ове општине.
 Нешто касније иницијатори ове акције основали су удружење грађана под именом КУДЕС – иницијатива за културну децентрализацију Србије.Након што је у октобру 2009. Скупштина општине Ивањице донела одлуку о обнови фестивала, на организацији  партнерски раде Општина Ивањица, Дом културе, ивањичцка Туристичка организација  и УГКУДЕС.

 Основни циљеви фестивала су богаћење културног живота заједнице, њено активирање,  активирање младих и талентованих људи општине и региона и унапређивање туристичке понуде општине, региона и читаве земље.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести